Članak top banner 970x90
Vijesti

Jaguar Land Rover u problemima s proizvodnjom nakon poplava u Švicarskoj

Grupacija Jaguar Land Rover doživljava velike probleme u proizvodnji nakon što su poplave u Švicarskoj devastirale veliku tvornicu aluminija.

Autor: BIHAMK

Nedavne poplave u Švicarskoj poremetile su cjelokupnu globalnu automobilsku industriju, a u centru problema je grupa Jaguar Land Rover. Devastacija glavne fabrike za snabdijevanje aluminijumom dovela je do nestašice aluminijskih legura, što je utjecalo na proizvodne linije nekoliko premium marki automobila.

Porsche i BMW su drugi veliki proizvođači automobila koji su pogođeni ovim prekidom u lancu nabavke. Međutim, Mercedes-Benz je izvijestio da nestašica aluminija uzrokovana poplavama u fabrici neće utjecati na njihovu proizvodnju, s obzirom da njemački div računa na svoju raznovrsnu bazu dobavljača.

Dobavljač koji se našao u centru problema je kompanija Novelis, svjetski lider u proizvodnji hladno valjanih aluminijskih proizvoda i najveći svjetski reciklažni centar aluminija. Krajem juna, jake kiše dovele su do velikih poplava u fabrici u Sierreu u Švajcarskoj, primoravši menadžment da zaustavi proizvodnju. Jaguar Land Rover se stoga mobilizirao da osigura alternativne dobavljače. Redovna ljetna gašenja proizvodnih pogona dodatno su otežala nabavku. Dok se automobilska industrija bori s ovim neočekivanim preprekama, incident služi kao podsjetnik na ranjivost lanaca nabavke na prirodne katastrofe.

Radovi na sanaciji poplava u pogonima za proizvodnju aluminijuma još uvijek traju. Proizvođači moraju čekati da se voda povuče prije nego što uklone slojeve mulja. Stoga ostaje da se vidi koliko će dugo ovaj renomirani dobavljač ostati van proizvodnje.

BIHAMK

Povezane novosti

Iz Bratislave s ljubavlju: Novi Superb u BiH

Iz Bratislave s ljubavlju: Novi Superb u BiH

Škoda je predstavila četvrtu generaciju Superba. S povećanim dimenzijama ćeška limuzina se istovremeno predstavlja s pametno razvijenim dizajnom i širokim spektrom novih tehnologija. Ponuda motora se oslanja na benzince, dizele i hibrid.

Možda bi vas zanimalo