Članak top banner 970x90
Vijesti

Jači TCe 110 za Sandero Stepway

Dacia je bukvalno ubacila u šestu brzinu i svoj najprodavaniji model želi održati na nivou jednog od najprodavnijih modela u Evropi uopšte. Samo za izvedbu Stepway Dacia je proširila ponudu motora s moćnijom verzijom od 110 KS.

Autor: BIHAMK

Dacia Sandero je drugi najprodavaniji auto u Evropi. Broj isporučenih modela, mahom privatnim licima, prešao je davno 100.000 gledajući brojke od početka godine. No, Sandero izrazito dobro pliva zahvaljujući izvedbi Stepway, koja od nedavno na pojedinim tržištima stiže i sa 110 KS snažnim benzincem. To ga čini najmoćnijim Sanderom na tržištu i ujedno najsnažnijom verzijom od nastanka modela 2008. godine.

Bitka za evropsko tržište, na kojem se sve više cijene povoljni automobili, se intenzivira zbog problema koji muče autoindustriju. Dacia je tu jedan od referentnih brendova, a Sandero je njihov vodeći model u toj kategoriji. Pod pretpostavkom da se još više poveća prodaja Sandera i da može da napadne renomirane modele, uglavnom iz VW koncerna, a misli se na Fabiju, Ibizu i Polo koji nude 1.0 TSI 110 KS, Dacia je dodala ovaj jači benzinac.

Iako je u ponudi već 1,0-litarski blok u verzijama TCe 90 i ECO-G 100 KS (160-170 Nm), novitet iz iste zapremine razvija snagu od 110 KS i okruglo 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Blok je povezan isključivo sa jednim ručnim mjenjačem sa šest brzina uz neizmijenjeni sistem pogona na prednje točkove. Ovaj agregat je ranije uveden s modelom Jogger.

Sa ovim motorom Sandero može postići maksimalnu brzinu od 180 km/h, a deklarisana prosječna potrošnja je 5,5 litara na 100 kilometara uz emisiju CO2 od 110 g/km prema WLTP ciklusu. Čak ni cjenovno ovaj model neće biti manje popularan, jer je svega 400 eura skuplji od jednako opremljene ECO-G 100 verzije.

Uz nedavni rebrending cijele game, uključujući i ovaj privlačni model s karakteristikama crossovera Dacia uz prepoznatljivi imidž povoljnog brenda i bez poremećaja s krizom isporuke vozila postaje izrazito popularna na evropskom tržištu.

 

 

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Možda bi vas zanimalo