Članak top banner 970x90
Vijesti

Iz Bratislave s ljubavlju: Novi Superb u BiH

Škoda je predstavila četvrtu generaciju Superba. S povećanim dimenzijama ćeška limuzina se istovremeno predstavlja s pametno razvijenim dizajnom i širokim spektrom novih tehnologija. Ponuda motora se oslanja na benzince, dizele i hibrid.

Autor: BIHAMK

Uz izbor od šest savremenih varijanti pogonskog sklopa i poboljšanu aerodinamiku, Superb je efikasniji nego ikad prije. Ponuda pogonskih agregata snage od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) uključuje plug-in hibrid sa potpuno električnim dometom od preko 100 kilometara i 1.5 TSI sa blago-hibridnom tehnologijom. S novom generacijom, elegantna limuzina će u dogledno vrijeme nuditi i oba tipa hibridne tehnologije. Nova, čista i prostrana unutrašnjost pravljena je od održivih materijala i dolazi s posebno intuitivnim konceptom korištenja koji uključuje Škoda Smart Dials fizičke kontrole ključnih funkcionalnosti u vozilu.

Ismir Omeragić, brand menadžer marke Škoda za BiH ističe:
“Današnjom press konferencijom smo ozvaničili početak prodaje i dolazak na tržište petog i posljednjeg modela u Škoda portfoliu za 2024 godinu. Iako su mnogi proizvođači u međuvremenu napustili segment limuzina u sveopćem SUV zamahu Škoda je pažljivo osluškujući ‘puls’ i želje kupaca, posebno u Evropi, odlučila da zadrži u ponudi svoju perjanicu i ponudi ga kupcima u vidu nove generacije. Predviđanja su da će Superb već s početkom naredne godine preuzeti lidersku poziciju u svom segmentu jer ovaj model predstavlja jednostavno spoj svih idealnih karakteristika jednog vozila poželjnog na BiH tržištu: vrhunski komfor, prostran prtljažnik koji je najbolji u klasi, najnoviju i efikasniju paletu pogonskih agregata, te najaktuelnije tehnologije iz VW koncerna uključujući sve dostupne asistent sisteme. Na koncu, možemo reći da Superb predstavlja jedan rijetko viđen spoj u današnjoj ponudi automobila: to je vozilo koje jednako kvalitetno ispunjava zahtjeve kakvi se stavljaju pred jednu porodičnu limuzinu a istovremeno zadovoljava i potrebe zahtjevnih korisnika iz segmenta biznisa (pravna lica).”

Dizajn eksterijera sa LED matrix prednjim svjetlima

Novi Superb dolazi sa prepoznatljivom osmougaonom prednjom maskom i drugom generacijom LED Matrix svjetala naglašenih kontura koje su harmonično ukljopljene u novi skulpturalni dizajn modela. Svjetla sadrže dva BiLED modula i uključuju novi dopadljivi element dizajna “Crystallinium” kojim se upotpunjuje izvrstan dojam dizajna prednjeg dijela Superba. Novi detalj dizajna je i “Unique Dark Chrome” izvedba brojnih ukrasnih detalja: na primer logo na haubi i natpis na vratima prtljažnika. Zahvaljujući novim proporcijama i dizajnu, elegantni Superb karakteriše najniži koeficijent otpora do sada (cd 0,23), dok je Superb Combi najaerodinamičniji Škodin karavan ikada (cd 0,25). U poređenju s prethodnikom, koeficijent otpora je smanjen za 10-15% za oba tipa karoserije.

Nova unutrašnjost: 13-inčni displej, upečatljiva centralna konzola i više prtljažnog prostora

Unutrašnjost Superba ima samostojeći infotainment displej veličine do 13 inča i moderno dizajniranu centralnu konzolu. Ručica mjenjača pomjerena je sada na stub upravljača čime se u centralnom grebenu između vozača i suvozača dobilo dosta prostora za dodatne pretince i funkcionalne detalje. Po prvi put u Superbu kao opcija dostupan je i head-up displej. Škoda Smart Dials i govorni asistent Laura, dopunjen ChatGPT funkcionalnošću, olakšavaju upravljanje brojnim funkcijama vozila i infotainment-a, te pružaju informacije koje nadilaze ekosistem automobila. Poboljšani element je i tzv. Power Box, aktivno hlađeni prostor za induktivno punjenje pametnog telefona do 15 W, kao i Ergo sjedišta sa deset pneumatski kontroliranih masažnih jastučića. S kapacitetom prtljažnika od 645 litara, veličina prtljažnika kod limuzine povećana je za 20 litara u odnosu na prethodnika, dok Superb Combi “prima” do 690 litara, ali on se neće prodavati u BiH, osim po posebnoj narudžbi kupca.

Proširena ponuda pogonskih agregata, uz poboljšanu udobnost i sigurnost

Šest modernih, efikasnih pogonskih agregata takođe uključuje plug-in hibrid nove generacije koji je trenutno dostupan samo u Combi izvedbi, a ubuduće će biti dostupan i kod limuzine. Kod hibrida je riječ o 1.5 TSI motoru uparenim sa električnim motorom i obezbeđuje sistemsku snagu od 150 kW (204 KS), nudeći električni domet veći od 100 kilometara u WLTP ciklusu. Osim toga, u ponudi su još dva benzinska kao i dva dizel motora. Njihove odgovarajuće vrhunske varijante (195 kW/265 KS i 142 kW/193 KS) dolaze sa pogonom na sve točkove kao standard. Nova dinamička kontrola šasije (DCC Plus), koja je po prvi put dostupna na Superbu, spaja udobnost i dinamiku vožnje.

Naslijeđe: Novi Superb pripremljen za dodavanje novog poglavlja priče o uspjehu

“Potpuno novi Superb proizvodi se u tvornici Volkswagen grupacije u slovačkoj prijestolnici Bratislavi. Ovaj potez dio je projekta Beta+, čiji je cilj iskorištavanje sinergije u proizvodnoj mreži i jačanje efikasnosti unutar grupe ključnih brendova VW grupe. Za četvrtu generaciju Superba smo ubijeđeni da će se brzo nadovezati na uspjeh svojih prethodnika kojih je za prethodne tri generacije isporučeno nešto više od 1.600.000.” dodaje Omeragić.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo