Članak top banner 970x90
Vijesti

Hyundai fabrika u Češkoj proslavila proizvodnju 4 miliona vozila

Prvi million vozila proizveden je 2013. godine, drugi u 2016. godini, a treći 2019. godine, a sada Hyundai Motor fabrika u Našovicama u Češkoj proslavlja proizvodnju četvrtog miliona vozila.

Autor: BIHAMK

Jubilarno vozilo bio je Hyundai Tucson N Line, koji je opremljen sa najsavremenijom opremom u blago hibridnoj verziji, a proizveden je za kupca u Olomouc-u u Češkoj. Uprkos pandemiji te problemima u opskrbnom lancu globalno, ali i drugim vanjskim uticajima, HMMC je uspio održati visoku stopu proizvodnje. Ove godine očekuje se proizvodnja preko 321 000 vozila, što znači da će premašiti “predpandemijsku” 2019. godinu.

Fabrika je proizvodila do 2019. godine samo vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok početkom 2020. godine počela je proizvodnja električne Kona-e koja je bila prvo masovno proizvedeno baterijsko vozilo u Češkoj.  Na jesen iste godine u Našovicama počela je proizvodnja hibrida i plug in hibrida četvrte generacije modela Tucson, dok se u proteklim godinama smanjio procenat proizvodnje dizelskih motora koji sada čine samo 9% od ukupne proizvodnje fabrike.

Vozila proizvedena u HMMC fabrici nisu samo za Europu.

U Našovicama je najviše proizvedeno Hyundai Tucsona - 70% od početka proizvodnje fabrike 2008. godine. Porodica i30 koja je dostupna u tri varijante (wagon, hachback, fastback) čini 17% ukupne proizvodnje HMMC-a, dok električna Kona čini 10% proizvodnje, a višestruko nagrađivani i30 N koji je proizveden u obe varijante (hatchback i fastback) čini preostali dio ukupne proizvodnje.

Njemačka i dalje ostaje najveći kupac, slijede je Velika Britanija, Španija i Francuska. Tucson vodi u klasi kompaktnih SUV vozila u Europi ove godine, te tako nastavlja dobar rezultat od prošle godine. Jedinice Hyundaievog bestselera proizvednog u Našovicama također se isporučuju na Bliskom Istoku i drugim dijelovima svijeta.

Broj zaposlenih u HMMC-u iz godine u godinu se povećao zbog povećanja proizvodnje, pa tvornica sada zapošljava gotovo 3300 ljudi, od kojih su 92 posto češki državljani. Prosječni zaposlenik stariji je od 38 godina i radi u HMMC-u više od osam godina.

Odgovorno i održivo poslovanje

Tvornica Našovice smatra se pionirom u području zelene energije unutar Hyundai Motor Grupe. Početkom 2022. godine HMMC je postao prvo proizvodno mjesto kompanije koje isključivo koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora – uključujući bioplinska postrojenja, fotonaponsku energiju i energiju vjetra. Sva kupovina energije HMMC-a potkrijepljena je certifikatima s garancijom porijekla.

HMMC proizvodnja

HMMC-ov najproizvedeniji model do danas je Tucson treće generacije, s ukupno 1.180.445 proizvedenih jedinica (29,5% svih automobila). Proizvedene su 423.274 jedinica zadnje generacije Tucsona u dvije godine od lansiranja do oktobra 2022. godine.

Najjača godina tvornice u Nošovicama bila je 2016. godina, kada je proizvedeno 358.400 jedinica. U 2022. godini HMMC planira proizvesti 321.500 jedinica.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo