Vijesti

Globalna prodaja elektrificiranih automobila porasla za više od 30% u septembru

Prema izvještaju Rho Motiona, prodaja elektrificiranih automobila, koja uključuje hibridne i električne modele, porasla je za više od 30% širom svijeta u septembru. Rastu je najviše pomoglo kinesko tržište, gdje je prodato više od milion takvih automobila.

Autor: BIHAMK

Više od 1,7 miliona elektrificiranih automobila prodato je širom svijeta u septembru, prema novim podacima platforme Rho Motiona. To znači povećanje prodaje hibridnih i električnih automobila širom svijeta od 30,5% u odnosu na isti period 2023. godine.

Od 1,7 miliona elektrificiranih vozila prodatih u svijetu, 1,1 milion je prodato samo u Kini. Ovo je drugi mjesec zaredom da prodaja električnih i hibrdnih vozila u paketu u Kini prelazi granicu od milion jedinica. U odnosu na septembar 2023., prodaja elektrificiranih automobila u Kini porasla je za 47,9 posto. Ovaj azijski gigant je nezaustavljiv na polju baterijskih vozila.

U Evropi je u septembru prodato oko 300.000 elektrificiranih automobila, što je povećanje od 4,2% u odnosu na isti period prošle godine. Evropskoj prodaji posebno su pomogle brojke iz Velike Britanije, gdje je zabilježen porast prodaje ovog tipa automobila od 24 posto.

U međuvremenu, oko 150.000 hibridnih i električnih vozila prodato je na sjevernoameričkom tržištu, što je rezultiralo povećanjem od 4,3 posto.

Nakon posljednjih 9 mjeseci ove godine, globalna prodaja elektrificiranih automobila dostigla je 11,5 miliona prodatih jedinica, što je povećanje od 22% u odnosu na isti period 2022. godine. Samo u Kini do sada je prodato 7,2 miliona elektrificiranih automobila, što je 35% više nego u istom periodu prošle godine.

U Evropi je prodato 2,2 miliona takvih automobila, što je rezultiralo smanjenjem od 4 posto. Prodaja u Sjevernoj Americi premašila je 1,3 miliona jedinica (+10%), a prodaja u ostatku svijeta prebacila je brojku od 900.000 prodatih jedinica (+25%).

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo