Članak top banner 970x90
Vijesti

Genesis gasi model G70 zbog loše prodaje

Prema pisanju južnokorejskog JoongAng Daily magazina, Genesis G70, luksuznjak srednje klase neće dobiti novu generaciju. Azijski proizvođač automobila navodno je zaustavio razvoj direktnog nasljednika G70 zbog loše prodaje makon samo jedne generacije.

Autor: BIHAMK

Genesis G70 je model srednje klase južnokorejske premium marke automobila pod krovom Hyundaija. Model je prvi put predstavljen 2017., a doživio je facelift 2022. Genesis G70 se od 2021. prodaje i u Evropi, isključivo u Shooting Brake varijanti. 

Iako je G70 cjenovno najpovoljniji model u ponudi marke i ujedno najpovoljniji premium automobil, jednostavno nije ispunio očekivanja u pogledu prodaje. Zbog toga je Genesis zaustavio razvoj njegovog nasljednika, što znači da G70 ostaje početak i kraj ovog modela. Informaciju je otkrila južnokorejska publikacija JoongAng Daily, a Genesis nije naveo više detalja o tome.

Limuzinska varijanta Genesisa G70 prodaje se u Sjevernoj Americi i Aziji, dok se varijanta Shooting Brake prodaje u Evropi. U slučaju potonje varijante, G70 je Evropljane privlačio s 2,5-litrenim benzinskim motorom od 305 KS, kao i s 2,2-litrenim dizelašem od 200 KS. 

Genesis G70 u SAD ima odličnu cijenu od 40.525 USD za osnovni model s 2,0-litarskim motorom i stražnjim pogonom. Vrhunska twin-turbo 3,3-litrena verzija s pogonom na sve točkove ima takođe privlačnu ulaznu cijenu od 48.125 USD. Prije dvije godine Genesis je u Evropi predstavio atraktivnu izvedbu G70 Shooting Brake. Međutim, korejska kompanija ga nikada nije ponudila na američkom tržištu. Bio je alternativa premium karavanima za kupce koji nisu željeli GV70 SUV.

Dok G70 navodno odlazi, Genesis ipak ne namjerava odustati od limuzina protiveći se SUV maniji. Vidjećemo šta će ovaj mladi brend i Hyundaieva luksuzna podmarka smisliti u bliskoj budućnosti. Do sada su bili jako kreativni. 

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo