Članak top banner 970x90
Vijesti

Francuski Renault i kineski Geely finaliziraju posao za novo zajedničko ulaganje u SUS motore

Renault i Geely će do kraja februara finalizirati ugovor o osnivanju nove zajedničke kompanije za termalne i hibridne motore. Nova kompanija će se zvati Horse za Renault, odnosno Rubik za Geely.

Autor: BIHAMK

U proljeće 2022. Renault je najavio planove za stvaranje dvije odvojene divizije, jedne za razvoj termalnih i hibridnih motora, a druge za razvoj električnih pogona. Za prvu diviziju, francuski proizvođač je sklopio partnerstvo sa kineskim Geelyem. Ove dvije kompanije će stvoriti klasičnu ‘’joint venture’’ kompaniju. Takođe, među dioničarima nove kompanije bit će i naftna kompanija Aramco iz Saudijske Arabije.

Prema zadnjim informacijama, Renault i Geely najavljuju da će do kraja februara finalizirati sporazum o osnivanju nove zajedničke kompanije za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Nova kompanija će se zvati Horse za potrebe poslovanja Renaulta, odnosno Rubik za Geely. Francusko-kineska kompanija će imati operacije u Rumuniji, Španiji, Turskoj, Kini i Latinskoj Americi.

Prema pisanju Reutersa, Horse i Geely će posjedovati svaki po 40 posto kompanije. Preostalih 20 posto bi bilo u vlasništvu Aramca. Nova zajednička komapnija sastojaće se od 19.000 zaposlenih u 22 fabrike širom svijeta. Procjenjuje se da vrijednost poslovanja ove kompanije vrijedi 15 milijardi eura.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo