Članak top banner 970x90
Vijesti

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat je objavio da je povukao kompaktni model Tipo sa tržišta Velike Britanije. U ovoj zemlji će ga indirektno zamijeniti novi Fiat 600e. Električni modeli postaju fokus tržišta, a Tipo će vjerovatno uskoro biti povučen i iz drugih zapadnoevropskih zemalja

Autor: BIHAMK

Od početka novembra, Fiat Tipo više nije dostupan u Velikoj Britaniji. Italijanski proizvođač zvanično je potvrdio da je povukao kompaktni model iz prodaje u ovoj zemlji. Fiat Tipo je u prodaji u Velikoj Britaniji od 2015. godine, a prije nego što je povučen, najjeftinija verzija koštala je 28.745 funti (oko 33.300 eura). Ova verzija je bila opremljena 1,6-litarskim benzinskim motorom koji razvija 94 KS.

Umjesto Tipa, sada će se prodavati model 600e, novi električni hatchbak italijanske marke. Na tržištu Velike Britanije, Fiat 600e cjenovno starta od 32.995 funti (oko 38.250 eura) i dostupan je samo sa poznatim PSA električnim pogonom od 154 KS. Zahvaljujući bateriji od 54 kWh, električni model nudi autonomiju od 405 kilometara u WLTP režimu. Takođe, kupci električnih vozila mogu iskoristiti subvenciju i cijenu dodatno spustiti ispod nivoa na kojem je bio Tipo.

Na kraju, prema riječima zvaničnika brenda, odluka da se odustane od Tipa donijeta je zato što Fiat želi da se više fokusira na urbanu mobilnost. Za sada, Fiat Tipo ostaje dostupan u drugim evropskim zemljama. Međutim, pitanje je vremena kada će ovaj ‘’budžet’’ model u potpunosti biti povučen iz ponude, budući da Fiat unutar Stellantis grupacije ubrzano širi paletu prepakovanih električnih modela koji postaju konkurentniji na tržištu. 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo