Članak top banner 970x90
Vijesti

F1 na putu povratka u Afriku

Nakon 30 godina odsustva, menadžment Formule 1 pregovara oko povratka na afrički kontinent i legendarnu stazu Kyalami u Južnoafričkoj Republici.

Autor: BIHAMK

Kalendar od iduće sezone bi mogao imati čak 24 trke na rasporedu. Liberty Media kao vlasnik marketinških prava želi izvući što više i konstantno podiže broj trka, te ujedno stvara nezadovoljstvo timova i vozača. No, pored svih negativnosti sa širenjem broja trka istinski raduje informacija da je menadžment Formule 1 počeo pregovore oko povratka u Afriku, tačnije na legendarnu stazu Kyalami u Južnoafričkoj Republici.

Osim trkanja nekih nižih automobilskih kategorija, na afričkom tlu oktani F1 miruju već skoro tri decenije. Povratak na Kyalami, stazu prepoznatljive stare konfiguracije, gdje su bolidi rolali 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka mnogi će s oduševljenjem pozdraviti prije nego dolazak pod blještava svjetla Las Vegasa kao treće planirane trke u SAD-a. Staza je u međuvremenu modernizovana, uz poboljšane sigurnosne standarde, ali posebno raduje što je zadržala onaj stari trkački duh.

Zadnja trka u Južnoafričkoj Republici na stazi Kyalami vozila se 1993. godine kao prva trka u sezoni pod službenim nazivom Panasonic South African Grand Prix, a slavio je Alain Prost u bolidu Williamsa ispred Ayrtona Senne u McLarenu. Te godine Prost je osvojio svoju zadnju i ujedno četvrtu titulu, te se na kraju sezone povukao iz F1.

Tagovi
F1
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo