Članak top banner 970x90
Vijesti

F1 na putu povratka u Afriku

Nakon 30 godina odsustva, menadžment Formule 1 pregovara oko povratka na afrički kontinent i legendarnu stazu Kyalami u Južnoafričkoj Republici.

Autor: BIHAMK

Kalendar od iduće sezone bi mogao imati čak 24 trke na rasporedu. Liberty Media kao vlasnik marketinških prava želi izvući što više i konstantno podiže broj trka, te ujedno stvara nezadovoljstvo timova i vozača. No, pored svih negativnosti sa širenjem broja trka istinski raduje informacija da je menadžment Formule 1 počeo pregovore oko povratka u Afriku, tačnije na legendarnu stazu Kyalami u Južnoafričkoj Republici.

Osim trkanja nekih nižih automobilskih kategorija, na afričkom tlu oktani F1 miruju već skoro tri decenije. Povratak na Kyalami, stazu prepoznatljive stare konfiguracije, gdje su bolidi rolali 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka mnogi će s oduševljenjem pozdraviti prije nego dolazak pod blještava svjetla Las Vegasa kao treće planirane trke u SAD-a. Staza je u međuvremenu modernizovana, uz poboljšane sigurnosne standarde, ali posebno raduje što je zadržala onaj stari trkački duh.

Zadnja trka u Južnoafričkoj Republici na stazi Kyalami vozila se 1993. godine kao prva trka u sezoni pod službenim nazivom Panasonic South African Grand Prix, a slavio je Alain Prost u bolidu Williamsa ispred Ayrtona Senne u McLarenu. Te godine Prost je osvojio svoju zadnju i ujedno četvrtu titulu, te se na kraju sezone povukao iz F1.

Tagovi
F1
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo