Članak top banner 970x90
Vijesti

F1 na putu povratka u Afriku

Nakon 30 godina odsustva, menadžment Formule 1 pregovara oko povratka na afrički kontinent i legendarnu stazu Kyalami u Južnoafričkoj Republici.

Autor: BIHAMK

Kalendar od iduće sezone bi mogao imati čak 24 trke na rasporedu. Liberty Media kao vlasnik marketinških prava želi izvući što više i konstantno podiže broj trka, te ujedno stvara nezadovoljstvo timova i vozača. No, pored svih negativnosti sa širenjem broja trka istinski raduje informacija da je menadžment Formule 1 počeo pregovore oko povratka u Afriku, tačnije na legendarnu stazu Kyalami u Južnoafričkoj Republici.

Osim trkanja nekih nižih automobilskih kategorija, na afričkom tlu oktani F1 miruju već skoro tri decenije. Povratak na Kyalami, stazu prepoznatljive stare konfiguracije, gdje su bolidi rolali 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka mnogi će s oduševljenjem pozdraviti prije nego dolazak pod blještava svjetla Las Vegasa kao treće planirane trke u SAD-a. Staza je u međuvremenu modernizovana, uz poboljšane sigurnosne standarde, ali posebno raduje što je zadržala onaj stari trkački duh.

Zadnja trka u Južnoafričkoj Republici na stazi Kyalami vozila se 1993. godine kao prva trka u sezoni pod službenim nazivom Panasonic South African Grand Prix, a slavio je Alain Prost u bolidu Williamsa ispred Ayrtona Senne u McLarenu. Te godine Prost je osvojio svoju zadnju i ujedno četvrtu titulu, te se na kraju sezone povukao iz F1.

Tagovi
F1
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo