Članak top banner 970x90
Vijesti

Erdoğan traži od Elona Muska da izgradi Teslinu tvornicu u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan zatražio je od tehnološkog milijardera Elona Muska da izgradi tvornicu električnih vozila Tesla u Turskoj. Erdoğan također najavljuje buduću saradnju na svemirskim i programima vještačke inteligencije.

Autor: BIHAMK

Tokom njihovog sastanka u New Yorku, Erdoğan je govorio o turskom "proboju" u tehnologiji i pozvao Muska na Teknofest, festival aeronautike i tehnologije koji će se održati u Izmiru kasnije ovog mjeseca. Turski predsjednik je također istaknuo buduću suradnju na području vještačke inteligencije između turskog svemirskog programa i Muskovog SpaceX-a.

Turski državni medij Anadolu Agency prenio je Muskove riječi koji je potvrdio da mnogi turski dobavljači već rade s Teslom i da je Turska među glavnim kandidatima za njegovu sljedeću tvornicu. Musk je također navodno rekao da želi sarađivati ​​s turskim vlastima kako bi dobio potrebnu licencu za korištenje Starlink satelitskih usluga u Turskoj.

Tesla trenutno ima šest gigatvornica — četiri u Sjedinjenim Državama, jednu u Kini i jednu u Njemačkoj. Trenutno je u planu izgradnja sedme tvornice u Meksiku.

Erdoğan nije prvi svjetski čelnik koji se dodvoravao direktoru Tesle. Francuska, Španija i Italija izrazile su interes da na svom teritoriju imaju Teslinu tvornicu takođe. Ranije ove godine Musk je rekao da planira odabrati lokaciju za Teslinu novu tvornicu do kraja 2023., a kasnije je pokazao interes za Indiju kao potencijalno gradilište.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski proizvođači automobila sve više okupiraju evropsko tržište unatoč povećanju carinske stope pri uvozu. Međutim, Kinezi ne odustaju od Starog kontinenta, a u tom kontekstu marka Hongqi planira lansiranje 12 novih modela u narednih pet godina.

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Možda bi vas zanimalo