Članak top banner 970x90
Vijesti

Erdoğan traži od Elona Muska da izgradi Teslinu tvornicu u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan zatražio je od tehnološkog milijardera Elona Muska da izgradi tvornicu električnih vozila Tesla u Turskoj. Erdoğan također najavljuje buduću saradnju na svemirskim i programima vještačke inteligencije.

Autor: BIHAMK

Tokom njihovog sastanka u New Yorku, Erdoğan je govorio o turskom "proboju" u tehnologiji i pozvao Muska na Teknofest, festival aeronautike i tehnologije koji će se održati u Izmiru kasnije ovog mjeseca. Turski predsjednik je također istaknuo buduću suradnju na području vještačke inteligencije između turskog svemirskog programa i Muskovog SpaceX-a.

Turski državni medij Anadolu Agency prenio je Muskove riječi koji je potvrdio da mnogi turski dobavljači već rade s Teslom i da je Turska među glavnim kandidatima za njegovu sljedeću tvornicu. Musk je također navodno rekao da želi sarađivati ​​s turskim vlastima kako bi dobio potrebnu licencu za korištenje Starlink satelitskih usluga u Turskoj.

Tesla trenutno ima šest gigatvornica — četiri u Sjedinjenim Državama, jednu u Kini i jednu u Njemačkoj. Trenutno je u planu izgradnja sedme tvornice u Meksiku.

Erdoğan nije prvi svjetski čelnik koji se dodvoravao direktoru Tesle. Francuska, Španija i Italija izrazile su interes da na svom teritoriju imaju Teslinu tvornicu takođe. Ranije ove godine Musk je rekao da planira odabrati lokaciju za Teslinu novu tvornicu do kraja 2023., a kasnije je pokazao interes za Indiju kao potencijalno gradilište.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo