Članak top banner 970x90
Vijesti

Enyaq RS iV oborio dva Guinnessova rekorda

Škoda je postavila dva zvanična svjetska rekorda u driftu sa Enyaq RS iV SUV-om, drugim potpuno električnim sportskim modelom marke. Riječ je o rekordima za “Najduži kontinuirani drift vozila na ledu” i “Najduži kontinuirani drift vozila na ledu” (EV).

Autor: BIHAMK

Ovi rekordi su potvrđeni od strane Guinness World Records. Postavio ih je automobilski novinar Richard Meaden na kružnoj stazi dužine 188.496 m na zaleđenom jezeru Stortjärnen u blizini Östersunda, u Švedskoj.

Vozeći nedavno lansirani SUV Škoda Enyaq RS iV, Richard Meaden je postavio novi zvanično potvrđeni rekord držeći automobil u kontrolisanom driftu više od 15 minuta i prešao 7.351 km. Meadenov drift nadmašio je prethodni rekord od 6.231 km, postavljen u Kini 2022. godine. Oborivši prvi rekord, Meaden i Škoda Enyaq RS iV SUV postavili su istovremeno i drugi rekord za Najduži kontinuirani drift vozila na ledu (električni automobil).

Uz prisustvo sudije Guinness World Records i međunarodnog drifting suca Davida Kalasa kao svjedoka, Škoda je postavila rekord četvrtog dana nakon brojnih treninga s različitim kombinacijama guma. Kako bi se postigao savršen drift, ukupno je uloženo 18 sati drifta tokom punih pet dana na temperaturama ispod nule.

Enyaq RS iV SUV se izdržao u zahtjevnim uslovima i 39 puta je obišao drift krug tokom 15 minuta i 58 sekundi svoje rekordne vožnje. Postigao je najveću brzinu od 48,69 km/h i kretao se brzinom od 31,64 km/h u najsporijoj tački.

Standardni serijski automobil koji je upotrijebljen za postizanje rekorda bio je opremljen 20-inčnim alu felgama. Däckproffsen 245/35-R20 'gume za posebne vožnje' (preuzete od Michelin-a) na prednjoj strani imale su 600 klinova od 5 mm, što je omogućilo još bolju vuču i upravljanje na smrznutoj površini bez prianjanja; dok su gume Nokian Hakkapelitta 255/45-R20 postavljene na zadnje točkove imale 300 klinova od 2 mm na površine gume, što se pokazalo kao idealna kombinacija na 40 cm debeloj ledenoj površini.

Postavljanje dva nova Guinness-ova rekorda vraća Škodu, novog rekordera Richarda Meadena i natpisnu pločicu RS u knjige rekorda. Godine 2011., britanski vozač je postavio novi rekord u brzini kopnene asocijacije Južne Kalifornije (SCTA) za 2,0-litarski automobil sa prisilnom indukcijom od 227,080 mph. Vozeći Škodu Octaviu RS proizvedenu u Velikoj Britaniji, rekord je postavljen na legendarnom Bonneville Salt Flatsu u SAD-a.

Enyaq RS iV ima u odnosu na standardni Enyaq iV, sportsko ogibljenje koje je 15 mm niže sprijeda i 10 mm niže pozadi. Progresivno upravljanje i izbor režima vožnje, kao i opciona dinamička kontrola šasije za prilagodljivi sistem prigušenja što rezultira još boljom vučom. Dalja poboljšanja uključuju karakteristične RS sportske branike, sjajno crne vanjske detalje, kao i sportska sjedišta sa crnim kožnim presvlakama proširenim na volan kao i obloge instrument table.

Enyaq RS iV SUV je druga potpuno električna Škoda koja nosi RS značku, nudeći 299 KS i 0-100 km/h za samo 6,5 sekundi iz baterije od 82 kWh (77 kWh neto) i dva elektromotora - sa po jednim na svakoj osovini, Enyaq RS iV proizvodi 460 Nm obrtnog momenta, uz trenutno ubrzanje i moćne performanse. Vozilo se može brzo puniti pri brzinama od 135 kW, što znači da se punjenje od 80% može postići za svega 36 minuta. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo