Članak top banner 970x90
Vijesti

Da li će Južna Koreja graditi Teslinu gigatvornicu u Aziji?

Elon Musk je imao videopoziv s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom, razgovarajući o budućoj saradnji. Jedan od ključnih zaključaka razgovora bio je da je Južna Koreja jedan od glavnih kandidata za Teslinu buduću gigatvornicu u Aziji.

Autor: BIHAMK

Tesla brend je posljednjih godina rastao vratolomnom brzinom, proširujući svoje proizvodne kapacitete u postojećim tvornicama i gradeći nove pogone u Njemačkoj i Teksasu. Na kraju trećeg kvartala Tesla je imao dovoljno instaliranih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju dva miliona električnih vozila. To je dovelo do smanjenja vremena isporuke, zbog čega su neki analitičari upozorili na pad potražnje za Teslinim električarima.

Američki proizvođač je sad u procesu daljeg proširenja svojih proizvodnih kapaciteta s novom gigatvornicom u Aziji. Tačna lokacija još nije tačno određena, ali nedavni razgovori između Muska i južnokorejskog predsjednika sugerišu da bi sljedeća Teslina gigatvornica mogla biti pozicionirana na korejskom poluostrvu.

Tesla je spremna pojačati saradnju s južnokorejskim kompanijama u opskrbnim lancima, a predsjednik Yoon zamolio je Muska da razmotri izgradnju tvornice u domovini Hyundaija i Kije. Muskov je odgovor bio diplomatski, rekavši da će razmotriti prijedlog i odlučiti nakon pregleda uslova ulaganja u drugim zemljama. Ako bi Tesla gradila tvornicu u J. Koreji očekivanja bi bila da samo u 2023. od južnokorejskih dobavljača kupi komponente u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara.

Južna Koreja silno želi da Elon Musk ulaže u ovu zemlju, čak i dok se Tesla priprema za kazneno suđenje u Južnoj Koreji zbog sigurnosti svojih automobila. Yoon je bio jasan u pogledu svoje volje da reformiše pretjerane propise koji su kočili ulaganja globalnih tehnoloških kompanija. S druge strane, Tesla želi da južnokorejske kompanije poput LG Chem i SK Innovation opskrbljuju njegove tvornice u SAD-u.

Dok Tesla razmatra izgradnju nove gigatvornice u Aziji, Indonezija, Indija i druge zemlje udvaraju se Musku kako bi osvojili njegovu veliku investiciju. Južna Koreja ima jasne prednosti kao dom nekih od najvažnijih tehnoloških kompanija koje rade na području električnih vozila i baterija. S druge strane, troškovi rada među najvišima su u regiji, što bi moglo biti protiv odluke o izgradnji sljedeće Tesline gigatvornice na korejskom poluostrvu.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo