Članak top banner 970x90
Vijesti

Crni petak i kraj proizvodnje za Ford Fiestu nakon 47 godina

Danas 7. jula 2023. biće proizvedena posljednja Ford Fiesta. Ford nakon skoro pet decenija gasi jedan od najuspješnijih modela kako bi mjesto ustupio električnom SUV modelu Explorer, koji će se proizvoditi u istoj tvornici u Koelnu.

Autor: BIHAMK

Iako je još prošle godine plasirana informacija da će električna Puma zauzeti mjesto Fieste u Fordovoj gami vozila, što je dijelom i istina, no, prednost u proizvodnji se sada ipak daje SUV modelu Explorer za kojeg je Ford isposlovao posudbu MEB platforme od VW-a i taj model kao klon ID.4 je praktično već na cesti. Fordov novi EV centar u Koelnu prva je karbonski neutralna tvornica. Službeno je otvorena 12. juna, a Explorer već baštini njen transformisani potencijal.

Fiesta se redovno nalazila na godišnjoj listi 10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji od lansiranja 1976. i držala je prvo mjesto između 2009. i 2020. – što je najduži niz uzastopnih godina na vrhu. Takođe, Fiesta je jako dobro kotirala na ostalim evropskim tržištima i često bila u vrhu prodajnih rezultata, pogotovo u Njemačkoj. Ford je za skoro 50 godina i osam generacija isporučio oko 18 miliona Fiesti širom svijeta.

Međutim, 2021. Fiesta je potpuno ispala iz prvih 10, jer je pandemija Covid-19 pogodila opskrbne lance. Mnogi su proizvođači bili prisiljeni preusmjeriti svoje zalihe dijelova s manje isplativih malih automobila na izdašnije crossovere i SUV-ove. Kada je Ford pauzirao narudžbe Fieste polovinom prošle godine, kao razlog je naveo nedostatak poluprovodnika koji je stvorio šestomjesečno kašnjenje za Fiestu.

Fiesta je samo jedan od nekoliko dugovječnih Fordovih modela kojima je pandemija korona virusa zabila ekser u lijes pripremajući marku za punu elektrifikaciju. Prije Fieste, Ford je ugasio Mondeo prošle godine nakon 29 godina proizvodnje, a posljednji S-Max i Galaxy sišli su s proizvodne linije u aprilu ove godine. Takođe, Ford je najavio kraj proizvodnje i za Focus 2025.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo