Članak top banner 970x90
Vijesti

Citroën predstavlja ograničenu seriju C5 X Hypnos

Serija C5 X Hypnos je najluksuznija izvedba grand tourer limuzine, dizajnirane na nivou opreme Max, koja predstavlja najbolje karakteristike marke Citroën: odvažan koncept, prepoznatljiv dizajn i poziv na putovanje u potpunoj udobnosti.

Autor: BIHAMK

Ovo ograničeno izdanje nazvano je po grčkom bogu sna Hipnosu. Njegovo ime možemo povezati s iznimnom udobnošću u vozilu koji omogućuje potpuni mir. Ime Hypnos, između ostalog, povezano je i s istorijom marke Citroën. Na sajmu automobila u Parizu 2008. Citroën je predstavio hibridni koncept Hypnos, novo vozilo vrhunske klase i pionira u području hibridne tehnologije. Ovim imenom Citroën također želi naglasiti kontrast između interijera i eksterijera te između svjetla i sjene.

Spoljašnost vozila C5 X Hypnos može se pohvaliti potpuno novom i iznimno elegantnom plavom bojom Eclipse, upotpunjenom infracrvenim grafičkim elementima, dok je unutrašnjost prožeta svijetlim i otvorenim ambijentom koji koristi prepoznatljive boje i materijale za stvaranje mirne i umirujuće atmosfere u putničkoj kabini. Osjećaj udobnosti dodatno pojačavaju elementi poput staklenog krovnog prozora, Hi-Fi sistema, grijanih prednjih sjedišta s funkcijom masaže, ventilacije i električno podesive lumbalne potpore, te posebnih podnih obloga.

Ovakav ambijent unutrašnjosti odnosi se i na sjedišta presvučena svijetlom perforiranom kožom koja je ukrašena karakterističnim motivom Citroënove dvostruke strelice i smatra se simbolom pažnje. Bočna ojačanja također su izrađena od kože u istoj boji, dajući sjedištima vrlo strukturiran, horizontalan izgled, čineći ih širima i još udobnijima. Gornji dio sjedišta i naslona za glavu ukrašeni su sivim Alcantara materijalom koji pruža mekoću i toplinu na dodir. S unutrašnje strane naslona nalazi se i infracrveni natpis Hypnos.

Svi ovi elementi pridonose jedinstvenom osjećaju ugode u vozilu C5 X, posebno zahvaljujući aktivnom ovjesu i sjedištima Citroën Advanced Comfort, kao i akustičnom tretmanu na najvišem nivou zahvaljujući zvučno izoliranim staklima na prednjim i  zadnjim vratima.

C5 X Hypnos savršeno utjelovljuje Citroënovu filozofiju ovog segmenta: odvažan koncept, prepoznatljiv dizajn i dojam da ste na destinaciju stigli još odmorniji nego što ste bili prilikom polaska. C5 X Hypnos će biti dostupan s 225 ë-EAT8 plug-in hibrid motorom i predstavlja najbolje stručno znanje marke Citroën u području svestranosti i prednosti koje nudi svakodnevna električna vožnja.

C5 X Hypnos Hypnos je već dostupan za narudžbu, a prva vozila bit će isporučena kupcima početkom 2024. godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo