Članak top banner 970x90
Vijesti

Cadillac bi mogao postati dobavljač motora u F1 od 2028.

Američki Cadillac je podnio zahtjev Svjetskoj automobilskoj federaciji s ciljem da postane službeni dobavljač motora za F1 od sezone 2028. Cadillac bi tako postao sedmi dobavljač pogonske jedinice uz Ferrari, Mercedes, Hondu, Renault, Audi i Red Bull-Ford.

Autor: BIHAMK

Prije mjesec dana Svjetska automobilska federacija (FIA) odobrila je Andrettijevo pismo namjere za ulazak u Formulu 1. Ulazak ovog američkog tima očekuje se od 2026. godine.

Do tada se još treba raspraviti o nizu ekonomskih stvari, poput ‘’honorara’’ od najmanje 200 miliona dolara koji bi između sebe podijelili sadašnji timovi koji učestvuju u najbržem cirkusu na svijetu. Ukratko, riječ je o kompenzaciji, u sklopu koje će nagrada biti podijeljena na 11 dijelova, a ne na 10 kao što je sada slučaj.

Sada, mjesec dana nakon odobrenja pisma namjere, kao General Motorsov brend, američki Cadillac potvrđuje da je predao sve potrebne dokumente kako bi postao dobavljač motora za Formulu 1 od 2028. godine. Američka marka isporučivat će motore novom timu Andretti, koji do tada treba podršku drugog dobavljača.

Prema propisima FIA-e, pogonski sklop za Andretti će osigurati neki od postojećih proizvođača koji sarađuje s najmanje timova/kupaca. Popis saradnje Andretija i dobavljača između 2026. i 2028. bi uključivao imena poput Honde i Renaulta, koji opskrbljuju najmanje timova, ukupno tri – Red Bull, Alpha Tauri, odnosno Alpine. A možda se popisu priključi i Audi, koji tek treba da preuzme Alfa Romeo/Sauber.

Što se tiče Cadillaca, rad na razvoju nove pogonske jedinice već bi trebao započeti. Cadillac može iskoristiti svoje bogato autosport iskustvo koje ima u razvoju 5,5-litrenog V8 motora koji pogoni prototip Cadillac IMSA GTP.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo