Članak top banner 970x90
Vijesti

Britanija prolongira zabranu SUS motora za pet godina

Prema posljednjim informacijama, Velika Britanija prolognira zabranu proizvodnje automobila sa SUS motorima za pet godina, tj. do 2035. Službena objavu potvrdio je britanski premijer Rishi Sunak.

Autor: BIHAMK

Iako će Europska unija od 2035. zabraniti prodaju novih automobila pogonjenih termalnim motorima, neke zemlje žele ubrzati tranziciju na električna vozila. Velika Britanija je na tom popisu, u kontekstu kojeg je 2020. godine tadašnji premijer najavio da će njegova zemlja zabraniti termalne motore 5 godina prije roka koji je postavila EU. Ova mjera ponovljena je u julu ove godine.

Međutim, čini se da se nešto u međuvremenu promijenilo i da je proradio zdrav razum. Prema posljednjim informacijama, Velika Britanija odgađa, tačnije prolongira zabranu automobila sa SUS motorima za 5 godina, tj. do 2035. Britanska Vlada je to već potvrdila.

"Olakšat ćemo prelaz na električna vozila. I dalje ćete moći kupovati benzinske i dizelske automobile do 2035.", rekao je britanski premijer Rishi Sunak u uvodnom govoru u srijedu. "Čak i nakon toga, i dalje ćete moći kupovati i prodavati klasične polovne automobile."

Što se Europske unije tiče, prvobitni plan je ove godine modifikovan i dodata je iznimka s naglaskom na razvoj sintetičkih goriva koja bi mogla pomaći ovu granicu. Međutim, neke zemlje su se usprotivile tom planu, pa je budućnost motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i dalje neizvjesna. Iako će se ukidanje SUS motora samo prolongirati sa pet godina Velika Britanija neće promijeniti svoj cilj da postane potpuno karbonski neutralana do 2050.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo