Članak top banner 970x90
Vijesti

Besmrtna Golf Dvojka GTI prodana za 87.000 dolara

Druga generacija popularnog Golfa ove godine slavi nevjerovatnih 40 godina. Bila je to uspješna generacija koja se proizvodila do 1992. Kao i kod prve generacije, i ovdje se pojavila, sada već legendarna, GTI verzija.

Autor: BIHAMK

U slučaju Golfa druge generacije, model GTI bio je varijanta s troja vrata pogonjena 1,8-litrenim četverocilindarskim motorom snage 112 KS i obrtnim momentom od 155 Nm. Od 1986. godine, snaga Golfa GTI dostigla je 139 KS i 168 Nm momenta. Na američkom tržištu Golf GTI imao je čak i 2,0-litreni motor sa 16 ventila preuzet iz modela Corrado i Passat, koji je imao snagu od 136 KS i obrtni moment od 180 Nm. Motor je bio uparen s ručnim mjenjačem s pet stepeni prenosa. Motor oslobođen euro normi pravio je raketu od Dvojke u ovom pakovanju, prisjetit će se starije generacije.

A ovaj primjerak GTI-a iz 1992. godine je iz američkog Teksasa izvezen u Holandiju, gdje je proveo veći dio svog života. Međutim, ponovno je vraćen u SAD prošle godine, ovaj put u državu Connecticut.

Auto ima oko 85.000 kilometara na satu, što nije loša brojka za Golf GTI star 31 godinu. Motorno ulje promijenjeno je prije tri mjeseca. Ovaj GTI ima Tornado crvenu boju u kombinaciji s 15-colnim BBS alu felgama i Michelin Pilot Sport 3 gumama.

Unutrašnjost ima presvlake od sive tkanine i prednja Recaro sportska sjedišta koja izgledaju izvrsno i nakon tri decenije eksploatacije. Crveni detalji na panelima vrata ovdje djeluju kao kontrast. Oprema također uključuje šiber, klima uređaj, Philips radio, kožnu ručicu mjenjača i Aktiv ozvučenje.

Ovaj Golf GTI je prodan novom vlasniku krajem januara za nevjerovatnih 87.000 dolara. Uzalud pokušavamo pronaći čime je ovaj komad zaslužio tako visoku vrijednost. Da, vozilo je u vrlo dobrom stanju s ne prevelikom kilometražom, ali je u isto vrijeme i dalje prilično običan Golf GTI s dvije bregaste osovine i 16 ventila. Vrijedi li zaista ovog novca zna samo njegov novi vlasnik.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo