Članak top banner 970x90
Vijesti

Alpine (Renault) se vraća u Ameriku

Renault je pronašao način da se vrati u Ameriku gotovo 40 godina nakon što je rekao "Au revoir!" Preko velike bare šalje marku sportskih automobila Alpine sa električnim automobilima.

Autor: BIHAMK

Proći će neko vrijeme dok prvi automobil sa Alpine bedžom zakorači na američko tlo. To će se dogoditi 2027. godine, a model kojem će pripasti ta čast bit će električni crossover. Električni hatchback A290, temeljen na nadolazećem Renaultu 5, predstavljen konceptom A290 Beta, koji je predstavljen prošli mjesec, najvjerovatnije će biti proizvod samo za Evropu.

Sljedeći će biti kompaktni SUV, spreman 2025., trenutno nazvan Crossover GT. Treći model bit će električna verzija sportskog automobila A110, konkurenta Porsche Caymanu. A110 s pogonom na SUS motor trenutno je jedini model u Alpine liniji. Njegova verzija s nultom emisijom predviđena je za kraj 2026. godine.

Ali 2027. će donijeti globalnu ekspanziju. Električni crossover srednje veličine i veliki električni SUV bit će prvi na putu za Ameriku. Crossover srednje veličine suprotstavit će se nadolazećem Porsche Macanu EV, dok će se SUV model morati nositi s Cayenne Coupeom. Ovaj dvojac će biti posebno dizajniran kako bi odgovarao američkom ukusu.

Alpine će s tim u vezi kreirati novu arhitekturu - APP (Alpine Performance Platform). S obzirom na DNK Alpine, možemo očekivati samo modele sa sportskim karakteristikama. Proizvođač automobila također planira izraditi električni roadster, koji će se temeljiti na sljedećoj generaciji A110 coupea i sportski automobil s oznakom A310.

Renault je službeno napustio Sjedinjene Države 1987. nakon debakla sa modelom Le Car, a sada se žele vratiti u igru s potpuno novom gamom vozila koja odgovara zahtjevima američkog tržišta. Nedavno je uprava Alpine osigurala 200 miliona eura finansijske podrške svom F1 timu, a među investitorima je i  holivudska zvijezda Ryan Reynolds. Možda ovo bude plodonosan PR trik za francusku marku.

F1 tim će ujedno pokušati dobiti dodatnu injekciju popularnosti ove sezone. Ove će godine nastupiti još dva puta u SAD-a, u Austinu (Teksas) kao na Velikoj nagradi Las Vegasa.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo