Članak top banner 970x90
Vijesti

Alpine nastavlja s rastom

Nekada kultni model, a danas Renaultov najmlađi brand Alpine, bilježi izvrsnu prvu polovinu 2022. s povećanjem prodaje od čak 70,8%, odnosno 1710 prodanih jedinica širom svijeta.

Autor: BIHAMK

Narudžbe reinkarniranog modela A110, čija cijena starta od oko 59.500 eura udvostručile su se u prvom polugodištu ove godine, što ukazuje na snažan i održiv trend povećanja stope proizvodnje. Španija je pokazala najveći porast s +193,3%, a slijede Austrija (+115,4%), Njemačka (+81,7%) i Francuska (+81,5%). Marka od septembra namjerava zaposliti novu radnu snagu kako bi se proizvodnja povećala sa 16 na 18 vozila dnevno.

Osim toga, Alpine se nastavlja širiti u Evropi dolaskom brenda u dvije nove zemlje: Slovenija je otvorila svoj prvi Alpine centar u martu, a Češka u junu u Pragu. Mreža Alpine će i dalje nastaviti sa širenjem nastaviti i u drugom polugodištu 2022. Sa 22 novo-otvorena centra ove godine ukupan broj popeo se na 122 lokacije širom svijeta.

Jedini model iz ponude A110 dostupan je s tri nova limitirana izdanja. Verzija A110 South Beach Colorway predstavljena je nedavno na Velikoj nagradi Miamija (F1), dok je 300 KS snažni A110 GT J. Rédélé, ekskluzivno predstavljen obožavateljima ove snažne zajednice okupljenima u Dieppeu tokom proslave stote godišnjice utemeljitelja Alpine-a. Događaj je okupio više od 1100 vozila u istorijskom sjedištu marke. Serija A110 Tour de Corse 75, predstavljena je sredinom juna na Goodwood Festivalu brzine zajedno sa svojim slavnim prethodnikom. Svi izložbeni modeli su izazvali veliku pažnju i rasprodani su u samo nekoliko minuta!

Sportski kalendar i nadolazeći novi modeli obećavaju jednako uzbudljivo drugo polugodište za marku Alpine. Marka je ostvarila izvanredne prodajne rezultate u prvom polugodištu uprkos izazovnom periodu. Tokom posljednjih 18 mjeseci, Renaultov podbrend pokrenuo je snažnu dinamiku restrukturiranjem, komercijalnim razvojem i uvođenjem novih izdanja. Cijeli tim koji stoji iza projekta Alpine, uključujući F1 tim i ekipu zaduženu za WEC šampionat predani su jačanju ovog napretka u nadolazećim mjesecima.

Originalni i kultni model Renault Alpine A110 prve generacije proizvodio se između 1961. i 1977. Ovaj model oživljen je ponovo 2017., a tada je ujedno pokrenuta, i od Renaulta distancirana kao zasebna, istoimena marka Alpine. Iz Renaulta najavljuju da bi sljedeća generacija Alpine A110 trebala biti potpuno električna, a na tržište bi trebala stići 2026.

 

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo