Autorski tekstovi

Ljeto 2022: Stari Peugeot na putu do zvijezda

Woody Allen nas je u starom Peugeotu vodio u nostalgični Pariz, a teleskop James Webb u vrijeme “velikog praska”. Neka ovo ljeto osim nostalgije i slika prošlosti probudi želju za putovanjem i nosi nas do zvijezda koje će biti slike boljeg vremena.

Autor: Amer Obradović

Woody Allen je odao omaž brojnim gradovima: od New Yorka i njegovog kultnog filma Manhattan, pa do Londona (Match Point), Barcelone (Vicky Christina Barcelona), Rima (Rimu, s ljubavlju) i Pariza (Ponoć u Parizu)... Upravo ovaj posljednji film počinje predivnim kadrovima ljetnog Pariza, njegovih ulica, znamenitosti, bistroa, uz neizostavnu muzičku džez podlogu. Glavni protagonist, pisac Gil, kojeg sjajno glumi Owen Wilson, očaran je tim ljetnim Parizom, naročito kada pada kiša. Priča doživljava obrat kada Gil noću luta ulicama i ulazi u stari Peugeot. Taj Peugeot postaje magični taksi kojim se nostalgični zanesenjak vraća u zlatno doba glavnog francuskog grada i derneči s Hemingwayem, T.S. Eliotom i Fitzgeraldima, Picasssom, Daliem i njihovim ljubavnicama i muzama… Allen je taj romantični ljetni Pariz iz dvadesetih godina postavio kao metaforu najbolje prošlosti, u idealnom gradu i epohi.

Woody Allen i Owen Wilson na snimanju filma Ponoć u Parizu

Ljeta 2022. svijet ne izgleda kao Pariz prije sto godina, ali nam je američka svemirska agencija NASA omogućila da odemo daleko, daleko u prošlost i vidimo “najdublje i najdetaljnije, infracrvene snimke svemira” ikada napravljene. Ove fotografije je prvi u Bijelog kući pokazao američki predsjednik Joe Biden, rekavši da je ovo historijski dan, jer je najveći i najmoćniji naučni svemirski teleskop James Webb ponudio “novi prozor u historiju našeg svemira”. O kakvim džinovskim naučnim koracima se radi govori podatak da ćemo zahvaljujući ovom teleskopu moći pogledati više od 13 milijardi godina unatrag! Tačnije, Webb može snimiti svjetlost zvijezda koja je nastala gotovo na samom početku i koja je putovala više od 13 milijardi godina do nas, istaknuo je direktor NASA-e Bill Nelson dodavši kako to znači da će ljudi po prvi put vidjeti kako je svemir izgledao ubrzo nakon “velikog praska”.

Što bi rekao besmrtni maštar Jorge Luis Borges “prošlost predstavlja materijal od kojeg je sazdano vrijeme, zato se vrijeme odmah pretvara u prošlost”, pa tako ne treba gubiti časa, a mnogi Bosanci i Hercegovci su već na ljetovanju, od Egipta, Turske, pa do Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Ima i onih koji će ljeto 2022. provesti i u Bosni i Hercegovini, na moru u Neumu do kojeg sada vodi moderna cesta iz Stoca, ali i na bh. rijekama poput Une, Neretve, ili Drine i njenom fascinantnom kanjonu o čemu na našem portalu piše Tim Clancy. Tu su i planine poput Zelengore o kojoj također možete čitati na stranicama BIHAMK magazina, ili historijske čaršije poput one u Travniku. Woody Allen nas je u starom Peugeotu vodio u ljetni, nostalgični i romantični Pariz, a teleskop James Webb daleko u svemir, u vrijeme “velikog praska”. Neka ovo ljeto osim nostalgije i slika prošlosti probudi želju za putovanjem i nosi nas do sunca, do zvijezda koje će biti slike nekog boljeg vremena.

BIHAMK

Povezane novosti

Poznati automobili: Renault Espace za Sašu Petrovića

Poznati automobili: Renault Espace za Sašu Petrovića

Glumci, režija, scenarij, pa specijalni efekti i sva ostala čudesa igraju veliku ulogu u historiji filma i televizije. Ali ponekad su automobili sjajno birani skoro kao i filmske zvijezde. Ovo je priča o Renaultu Espace iz filma ''Teško je biti fin''.

Vuk i Danijel

Vuk i Danijel

Klimatske promjene donose iznenadne tragične vremenske nepogode, kakva je proteklih dana pogodila Libiju. Oluja Danijel je progutala gradove, poginulo je i povrijeđeno na desetinu hiljada ljudi. Priroda opominje!

Vremeplov Wartburg: Lokomotiva iz DDR-a

Vremeplov Wartburg: Lokomotiva iz DDR-a

Kad neki auto iščezne iz oglasa za prodaju, to znači da je ono stvar prošlosti. No, on, Wartburg, nije, iako je davno propala ideologija čiji je zaštitni znak bio.

Možda bi vas zanimalo