Članak top banner 970x90
Vijesti

U Los Angelesu debituje Porsche 911 Dakar

Porsche je konačno potvrdio 911 Dakar All-Road sportski automobil, koji će debitovati na sajmu automobila LA Auto Show.

Autor: BIHAMK

Inspirisan modelom 953 koji je Porsche prilagodio modelu 959, 911 Dakar bit će u potpunosti predstavljen na sajmu automobila u Los Angelesu. Otkrivanje je planirano za 17. novembar.

U početku se očekivalo da će se zvati Safari, ali dodatak u nazivu Dakar je prirodniji zbog relija Dakar. Proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu dvaput je pobijedio na ovom prestižnom reliju: 1984. s modelom 953, zatim 1986. s modelom 959.

Na temelju generacije 992, koji je osma generacija ovog prestižnog modela još od 1964., 911 Dakar je testiran na visokim dinama i brzim pješčanim stazama u Maroku i Dubaiju. Podvrgnut temperaturama do 45 stepeni Celzijusa, 911 Dakar je također testiran u dijametralno suprotnim uslovima na ''ledenom'' poligonu Kurrokveik u Arjeplogu u Švedskoj. Porsche navodi da je automobil prošao više od 500.000 km testiranja, od čega je preko 10.000 km bilo van utabanih puteva.

"Automobil je nevjerojatno zabavan za vožnju", rekao je legendarni relijaš Walter Rohrl. “Sve radi tako precizno i ​​smireno. Nijedan kupac Porschea neće vjerovati šta sve možete učiniti s ovim automobilom prije nego što ga sam provoza."

Veteran Romain Dumas također je bio liričan o Dakaru, što je sasvim prirodno kada ste u dosluhu s Porscheom. "Znao sam šta 911 može učiniti na cesti," rekao je, "ali bio sam potpuno zapanjen koliko se dobro snalazi ovdje na slobodi."

U biti 911-ka s većim razmakom od tla, zdepastijim gumama i dodatnom zaštitom podvozja, zasigurno će imati twin-turbo boxer, pogon na sva četiri točka i Porscheov PDK mjenjač s dvostrukim kvačilom za brzo mijenjanje brzina. Sve će biti modifikovano i prilagođeno off-road uslovima s grbavom podlogom, puno prašine i jako visokim temperaturama. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo