Članak top banner 970x90
Vijesti

U BiH komercijalizovan treći električni VW - ID.5

Prilagođen aktuelnim standardima VW ID.5 je modifikovani ID.4 s naglaskom na mlađe kupce koji u zadnje vrijeme sve više uživaju vozeći SUV sa kupe prefiksom.

Autor: BIHAMK

Električni automobili na mala vrata ulaze i na naše tržište, a Volkswagen je jedan od onih koji prednjače u tome. Već na cestama možemo vidjeti pokoji ID.3 i ID.4 kao svojevrsno osvježenje bh. voznog parka. Širenje EV porodice se lagano prebacuje na veće brojke, a takav je kupe-SUV ID.5.

Na regionalnoj konferenciji elektromobilnosti ''ID.5 Driving Experience 2022'' na Zlatiboru predstavljen je potpuno novi električni model Volkswagen ID.5 i čitav niz električnih modela iz Volkswagen grupacije. Ukupno 136 učesnika je za samo 6 dana prešlo 10.000 km bez emisije CO₂ uživajući u prelijepim pejzažima planina Zlatibor i Tara.

''Zadovoljstvo mi je predstaviti trećeg člana električne ID. porodice. U ponudi će biti tri izvedbe, a osnovni model nosi oznaku ID.5 Pro i dolazi sa elektromotorom snage 174 KS. Volkswagen ID.5 predstavlja modernu simbiozu između SUV-a i coupéa. Udoban poput SUV-a, elegantan poput coupéa i održiv poput ID-a: novi ID.5 pokazuje smjer kojim ide Volkswagen'', izjavio je Volkswagen brend menadžer Dino Bratović.

Ovaj 4,59m dugi električni kupe-SUV je od prednje maske do B stuba, uključujući IQ Light svjetla i 21-colne točkove skoro pa jednak ID.4 modelu, dok u ostatku karoserije aerodinamično i ujedno trendovski ''pada'' prema zadnjem kraju i jednako spojenim svjetlima kao kod ID.4. Sve to nekako izgleda naglašenije kada gledate auto s boka, gdje zadnji dio odudara od ID.4, a cijela slika je drugačija kod verzije sa sportskim GTX paketom, koji je uz dodatni motor na prednjoj osovini pravi top gun električar sa 4x4 pogonom i 299 konja u totalu.

ID.5 stiže s tri pogonska motora: 174 (verzija Pro), 204 (Pro Performance) i 299 KS (GTX)  i jednom baterijom od 77 kWh. To mu uz popeglaniju aerodinamiku omogućava minimalnu autonomiju od čak 520 km, a u impresivnom GTX izdanju zbog specifičnog paketa i veće snage odličnih 480 kilometara. Najveća brzina kod standardnog modela je limitirana na 160 km/h, dok GTX može dostići i 180 km/h mada je to kod EV modela u drugom planu. Po pitanju punjenja, baterija od 77 kW omogućava priključenje na 125 kW punjač, koji ovu bateriju napuni za manje od 30 minuta do nivoa koji je dovoljan za autonomiju od respektabilnih 320 – 390 km.

Prvi električni Volkswagenov kupe-SUV silazi s proizvodnih traka u njemačkom Zwickauu, rodnom gradu nekadašnje legende Istočne Njemačke – Trabanta.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo