Članak top banner 970x90
Vijesti

Struja ili ništa – Cupra predstavila tri koncepta

Seatov luksuzni podbrend Cupra žurno stremi ka elektrifikaciji. Tri nova koncepta prilagođavaju se aktuelnom trendu, a najzanimljiviji će biti mali crossover UrbanRebel.

Autor: BIHAMK

Prvo novo vozilo koje će španska marka prodavati je Terramar, predviđen za 2024. i nazvan po gradu u kojem je nastala Cupra. Bit će to plug-in hibridni SUV s 4,50 metara dužine, sposoban za autonomiju do 100 kilometara. Bit će to Cuprina verzija Volkswagen Tiguana.

Drugi predstavljeni model je Tavascan, 4,66m dugi konceptni automobil kojeg već prilično dobro poznajemo. Predstavljen još 2019., Tavascan je ustvari ekvivalentan grupacijskim električarima VW ID.6 i Škodi Enyaq Coupe iV. Pretpostavljamo da će trebati više vremena bude tržišno komercijalizovan, jer Volkswagen jednostavno još nema potrebne proizvodne kapacitete za novi EV, da ne spominjemo baterije i poluprovodnike.

Najzanimljiviji UrbanRebel pokazuje model koji je jako bitan za razvoj crossovera u B segmentu. Kada stigne 2025., bit će jedno od prvih vozila koje će imati arhitekturu MEB Small, koju smo donedavno znali kao MEB Lite ili MEB Entry. Cupra navodi da je ovaj simpatični crossover dugačak svega 4,03m i da ima 2,60m dug međuosovinski razmak. UrbanRebel će biti ekvivalent Volkswagenu ID.1., a koncept pokazuje 95% serijskog modela.

Cupra UrbanRebel bit će maleni crossover s prednjim pogonom. S električnim motorom koji isporučuje 225 KS biće sposoban za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,9 sekundi (kao Polo GTI), a Španci navode da bi baterija trebala biti dovoljna za autonomiju od oko 440 kilometara. Očekuje se da će koštati manje od 25.000 eura, a proizvodit će se lokalno u tvornici u Martorellu.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo