Članak top banner 970x90
Vijesti

Šta kada kamion ostane bez kočnica?

Kako se zaustavljaju teški kamioni koji imaju problema s kočenjem? Nakon što pročitate ovaj tekst i pogledate video, priznat ćete riječ je o vrlo jednostavnom i izuzetno inteligentnom rješenju.

Autor: BIHAMK

Zamislite potpuno natovaren kamion koji juri niz planinski prevoj, a kojem otkazuju ili su već otkazale kočnice. Vozač panično primjećuje da brzina raste, a da ceste polako nestaje. Pokušava spuštati u niži stepen prenosa kako bi koliko-toliko usporio gromadu iza sebe. Pritišće kočnicu, ali one popuštaju. One su, kao i 95 posto svih kočnica teških kamiona, bubanj. U pravoj je nevolji.

Međutim, 10 vječnih sekundi kasnije pred njim je zona spasa. Naime, ukazuje se tabla koja sa strelicama i porukom Runaway Truck Ramp koja obavještava vozača da je na desnoj ili lijevoj strani autoceste proširenje s pijeskom (rampa za zaustavljanje) u koje mogu uletiti i zaustaviti se.

Zaustavljanje kamiona se oslanja na dodatno trenje koje stvara šljunak i obično na gravitacijski učinak usporavanja na nagibu ukoliko je ''rampa'' cesta sa usponom. Rampa omogućuje da se kinetička energija vozila u pokretu postepeno rasipa na kontrolisan i relativno bezopasan način, pomažući vozaču da ga sigurno zaustavi bez nasilnog sudara. Slično rješenje možemo vidjeti na nosačima aviona gdje se avioni pri slijetanju usporavaju i potpuno zaustavljaju sajlama.

Rampe su nastale 60-ih, a obično se koriste u planinskim regijama. Do sada su spasile hiljade života i hiljade vozila. Pogledajete ovaj video klip, riječ je, priznat ćete, o vrlo jednostavnom i izuzetno inteligentnom rješenju. U šali kažu da je vozačima drago što su taj dan nosili smeđe hlače.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo