Članak top banner 970x90
Vijesti

Šta kada kamion ostane bez kočnica?

Kako se zaustavljaju teški kamioni koji imaju problema s kočenjem? Nakon što pročitate ovaj tekst i pogledate video, priznat ćete riječ je o vrlo jednostavnom i izuzetno inteligentnom rješenju.

Autor: BIHAMK

Zamislite potpuno natovaren kamion koji juri niz planinski prevoj, a kojem otkazuju ili su već otkazale kočnice. Vozač panično primjećuje da brzina raste, a da ceste polako nestaje. Pokušava spuštati u niži stepen prenosa kako bi koliko-toliko usporio gromadu iza sebe. Pritišće kočnicu, ali one popuštaju. One su, kao i 95 posto svih kočnica teških kamiona, bubanj. U pravoj je nevolji.

Međutim, 10 vječnih sekundi kasnije pred njim je zona spasa. Naime, ukazuje se tabla koja sa strelicama i porukom Runaway Truck Ramp koja obavještava vozača da je na desnoj ili lijevoj strani autoceste proširenje s pijeskom (rampa za zaustavljanje) u koje mogu uletiti i zaustaviti se.

Zaustavljanje kamiona se oslanja na dodatno trenje koje stvara šljunak i obično na gravitacijski učinak usporavanja na nagibu ukoliko je ''rampa'' cesta sa usponom. Rampa omogućuje da se kinetička energija vozila u pokretu postepeno rasipa na kontrolisan i relativno bezopasan način, pomažući vozaču da ga sigurno zaustavi bez nasilnog sudara. Slično rješenje možemo vidjeti na nosačima aviona gdje se avioni pri slijetanju usporavaju i potpuno zaustavljaju sajlama.

Rampe su nastale 60-ih, a obično se koriste u planinskim regijama. Do sada su spasile hiljade života i hiljade vozila. Pogledajete ovaj video klip, riječ je, priznat ćete, o vrlo jednostavnom i izuzetno inteligentnom rješenju. U šali kažu da je vozačima drago što su taj dan nosili smeđe hlače.

BIHAMK

Povezane novosti

Toyota RAV4 je najprodavaniji automobil u 2022.

Toyota RAV4 je najprodavaniji automobil u 2022.

Preko milion isporuka modela RAV4 Toyota je realizovala u prošloj godini globalno. Zanimljivo, popularnost Toyote ne završava samo s modelom Rav4, s obzirom da je Toyota plasirala čak 5 modela unutar top 10 liste.

Možda bi vas zanimalo