Članak top banner 970x90
Vijesti

Renault Austral dostupan kod domaćih koncesionara

Tržište SUV-ova iz C segmenta bogatije je za novog igrača – Renault Austral. Nasljednik Kadjara stoji na novoj CMF-D platformi prilagođenoj za hibridnu tehnologiju. Cijene startaju od 55.400 KM.

Autor: BIHAMK

Austral je nasljednik odlazećeg modela Kadjar s kojim je Renault prošao tako-tako. Nasljednik je zato temeljito pripremljen kako bi francuski proizvođač više prihodovao tokom njegovog životnog vijeka u izrazito popularnom C-SUV segmentu. Stoga su i u Renaultu pristupili mnogo ozbiljnije pripremajući ovaj model s kojim ne smiju podbaciti.

Vodeći se idejama većih i dinamičnijih gabarita (dužina - 4,51m), naprednije E-Tech tehnologije i kvalitetnije izrade kako unutra, tako i izvana, Austral ostavlja dojam većeg i ozbiljnijeg rivala od svog prethodnika. Vanjski dizajn podcrtava veće i naglašenije sekcije (masivniji branici, blatobrani i točkovi od 17 do 20 cola), unutrašnjost uvlači nove i kvalitetnije materijale, te veliki 12,3-inčni ekran otporan na ogrebotine. Komfor je usto veći nego kod Kadjara, a prtljažnik sa 521 litara takođe darežljiivi nego prije. Tehnologija koju Austral donosi u ruhu tiče se hibridne, odnosno dijelom elektrifikovane pogonske grupe, te čak 32 napredna sistema za pomoć u vožnji.

Na našem tržištu dostupni su Austral(i) sa mild-hybridnom i naprednijom e-tech hybridnom tehnologijom. Prvi modeli pogonjeni su sa nešto starijim, ali dobro prihvaćenim i pouzdanim četverocilindarskim 1,3-litarskim turbo-benzincem po sistemu blagog hibrida, koji radi na temelju termičkog motora, startera i 12V baterije. Dvije su verzije u ponudi, slabija sa 140 i jača sa 160 KS, a cijene kreću od 55.400 KM s PDV-om.

Opcija broj dva je najnoviji full hybrid koji se temelji na novom 1,2-litarskom trocilindrašu koji u zavisnosti izbora dodatnog elektromotora može razvijati 160 ili 200 KS. Njegova prednost leži u tome što 80% gradske vožnje može preći vozeći samo na struju, štedeći do 40% goriva. Za sada je na bh. tržištu dostupna jača verzija, koja u sportskoj verziji techno esprit Alpine E-Tech full hybrid 200 starta s cijenom od 78.400 KM. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Jubilej - 25 godina Octavije Combi

Jubilej - 25 godina Octavije Combi

Karavanska verzija Octavije lansirana je u martu 1998. godine, na sajmu automobila u Ženevi. Tada je zvanično predstavljena moderna izvedba Octavije Combi za 21. stoljeće koja je za 25 godina pronašla put do 2,8 miliona kupaca.

Opel obilježava 20 godina AGR sjedišta

Opel obilježava 20 godina AGR sjedišta

Ove godine Opel obilježava 20. godišnjicu od uvođenja zdravih sjedišta s AGR certifikatom za zdrava leđa. Prvi Opel sa certificiranim AGR sjedištima bio je Opel Signum, koji je bio prvi automobil koji je nudio takva sjedišta u srednjem segmentu.

Možda bi vas zanimalo