Članak top banner 970x90
Vijesti

Predstavljen prototip Škoda Fabia RS Rally2

Škodin prototip je razvijen za asfaltne staze, a izložen je u Nacionalnom tehničkom muzeju u Pragu.

Autor: BIHAMK

Škoda Auto je u Nacionalnom tehničkom muzeju u Pragu zvanično predstavila jedan od dva Škoda Fabia RS Rally2 prototipa, namijenjenog za asfaltne staze. Tom prilikom je u čast više od 120 godina dostignuća ove kompanije u motosportu izložen i motocikl L&K CCR. Služio je kao osnova za pobjedničko učešće u prvenstvu Dourdan 1905. godine. Osim toga, posjetitelji mogu pogledati i otvoreni automobil L&K RK/M koji je prije 110 godina slavnom grofu Aleksandru ''Saši'' Kolowratu osigurao pobjedu.

Michael Oeljeklaus, član Uprave za proizvodnju i logistiku ŠKODA AUTO, ističe: "Motosportske izvedbe Škoda Fabia se na međunarodnim stazama za utrke već decenijama uspješno suprotstavljaju konkurenciji. To na impresivan način pokazuje da su naša kompanija i Češka Republika širom svijeta poznati po tehničkoj izvrsnosti, izvanrednoj preciznosti proizvodnje i maksimalnoj pouzdanosti u automobilskoj industriji. Trenutni Fabia RS Rally2 ima sve preduslove da nastavi uspjeh svog prethodnika i da oblikuje dugu tradiciju motosporta našeg brenda u godinama koje dolaze. Drago mi je što danas predajemo jedan od dva prototipa u zbirku vozila Narodnog tehničkog muzeja, čime održavamo dugogodišnje partnerstvo sa ovom izvanrednom kulturnom institucijom''.

Škoda Fabia Rally2 se temelji na nasljeđu jednog od najuspješnijih svjetskih trkaćih vozila posljednjih godina. Za svoj najnoviji model, odjel Škoda Motorsport razvio je novi motor, poboljšao upravljanje, pogon i elektroniku i dodatno unaprijedio sigurnost vozača i suvozača.

Fabiju RS Rally2 pokreće 1,6-litarski četvorocilindarski turbo motor. Zasnovan je na 2.0 TSI motoru iz EA888 porodice benzinskih TSI pogonskih sklopova koji se također nalaze ispod haube aktuelnih Škoda RS modela. Trenutna verzija ima snagu od približno 290 KS. Maksimalni obrtni moment od 430 Nm prenosi se na sva četiri točka preko optimiziranog sekvencijalnog mjenjača sa pet brzina i diferencijala. Šira karoserija i duže međuosovinsko rastojanje poboljšavaju raspodjelu težine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo