Članak top banner 970x90
Vijesti

Peugeot 408 – Atraktivni fastback je prvi ove vrste na tržištu

Ovaj dinamični fastback prvi je ove vrste u Peugeotu, ali i na cijelom tržištu.

Autor: BIHAMK

Peugeotov novi proizvod nadopunjuje ponudu marke vozila C segmenta, gdje je francuski proizvođač izgradio snažnu poziciju zahvaljujući uspjesima SUV-ova 3008 i 5008, kao i tri generacije 308 hatchbacka i 308 SW karavana. Model 408 tada bi trebao stajati na vrhu C segmenta koji predstavlja francuska marka.

Osnova automobila je platforma EMP2, koja može smjestiti različite pogonske jedinice, uključujući klasične motore, te hibride i potpuno električne. Automobil je dug 4687 mm, visok 1478 mm, a širina bez retrovizora je 1848 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2787 mm. 408-icu krasi vitka i profinjena silueta, čime se poboljšavaju njegova aerodinamična svojstva. Ovo je ujedno najdinamičniji i najskladniji Peugeot model u C segmentu.

U zadnjem dijelu krova primjećujemo dva aerodinamička elementa, nalik mačijim ušima, koji prilagođavaju protok zraka i usmjeravaju ga na spojler na poklopcu prtljažnika. Tanka stražnja svjetla imaju prepoznatljiv potpis marke, dok karakteristični dizajn stražnjeg branika optički skraćuje zadnji prevjes, te auto izgleda atraktivnije. Prtljažnik je također izdašnih dimenzija te se odlikuje kapacitetom od 536 litara, uz mogućnost povećanja na 1611 litara kad se preklope zadnja sjedišta. Točkovi imaju promjer od 20 inča, a vanjskih boja je šest.

Prednji dio kabine impresionira klasičnim i-Cockpit rasporedom s malim upravljačem i potpuno novom digitalnom instrumentnom pločom. Nalazi se u nivou očiju, ima 10-inčni ekran, nekoliko načina prikaza, te je potpuno moderno konfiguriran i nudi GT tehnologiju prikaza u GT opremi. Na zadnjoj klupi bi trebalo biti komfornije od originalnog 308, od kojeg je 408 duži 32 cm, pa čak i njegovog povišenog derivata 3008 (dužina 4,45m, prtljažnik – 520 lit).

Vozač će uživati u sistemima za pomoć u vožnji, koji rade uz asistenciju šest kamera i devet radara kako bi vozaču osigurali bezbrižnost i sigurnost.

Ponuda motora koji pokreću PEUGEOT 408 uključuje plug-in hibridni motor u dvije verzije snage (180 i 225 KS) i benzinsku verziju 1.2 PureTech sa 130 KS. Sva tri pogona kombinovana su s 8-stepenim automatskim mjenjačem EAT8. Nakon nekoliko mjeseci stići će i verzija na električni pogon. Dizela neće biti u ponudi uopšte.

Novi Peugeot 408 na tržište stiže početkom 2023. Riječ je o vozilu s globalnim ambicijama – u početku će se proizvoditi u Mulhouseu u Francuskoj za evropsko tržište, a zatim u tvornici u Chengduu u Kini za tamošnje tržište.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo