Članak top banner 970x90
Vijesti

Peugeot 308 od 2023. i u potpuno električnom izdanju

Peugeot 308 već je dostupan u plug-in hibridnoj verziji, a od 2023. godine njegova će kompaktna i karavanska izvedba (SW) biti ponuđene i sa 100% električnim motorom.

Autor: BIHAMK

Peugeot će biti prvi evropski proizvođač koji će ponuditi 100% električni karavan. Električne modele 308 i 308 SW pokretat će novi električni motor snage od 156 KS i 260 Nm momenta čija autonomija je veća od 400 km (WLTP). Izgled modela 308 kombinovan je s užitkom u vožnji karakterističnim za modele Peugeot, ali i s najvećom energetskom efikasnošću u segmentu koja omogućava prosječnu potrošnju od svega 12,7 kWh.

Zahvaljujući električnom pogonu, vožnja u modelu E-308 bit će ispunjena tišinom, te oslobođena vibracija i emisija CO2. Taj će motor nadopuniti trenutnu ponudu koja uključuje plug-in hibridne motore koji razvijaju 180 KS i 225 KS, te motore s unutrašnjim izgaranjem.

Pogonska baterija je također nove generacije. Riječ je o visokonaponskoj bateriji kapaciteta 54 kWh (51 kWh korisnog kapaciteta). Baterija ima novi hemijski sastav s 80%-tnim udjelom nikla, 10%-tnim udjelom mangana i 10%-tnim udjelom kobalta, a radi pri naponu od 400 V.

Pored toga, kako bi što efikasnije upravljalo potrošnjom energije, vozač može odabrati preferirani način rada (eco, normal i sport), pa čak i aktivirati način rada ''brake'' kako bi povećao snagu kočenja i tako poboljšao prikupljanje energije.

Priključak za punjenje prilagođen je za sve vrste punjenja, a ugrađeni punjač snage 11 kW dostupan je serijski. Na javnoj punionici snage 100 kW, vozilo je moguće napuniti od 20 do 80% kapaciteta za manje od 25 minuta.

Dizajn novih modela Peugeot E-308 i E-308 SW nadahnut je dinamičnim i luksuznim stilom marke koji te modele približava višoj klasi. Nove 18-inčne alu felge posebno su razvijene za električne modele 308-ice kako bi se poboljšale ukupne performanse.

Dostupni u razinama opreme Allure i GT, novi Peugeot E-308 i E-308 SW stići će na tržište sredinom 2023. godine.

 

 

 

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo