Članak top banner 970x90
Vijesti

NOVA OPEL ASTRA – Početak nove ere

Emocionalna, efikasna, elektrificirana. Nova Opel Astra redefinira pojam kompaktne klase kombinacijom bogate opreme, prostranosti i modernijih tehnologija. 2022. je godina Opel Astre!

Autor: BIHAMK

S modelom Kadett Opel je 1936. godine ustanovio kompaktnu klasu. Tradiciju pionirskih inovacija 1991. preuzima Opel Astra, a kroz 11 generacija temeljne su vrijednosti ostale nepromijenjene - odvažan dizajn i tehnologija iz premium klase moraju biti dostupni svima. Zajedno s prethodnikom, više nego bilo koji drugi model, Opel Astra postala je simbolom promjena. 

Sa šestom generacijom, Astra se vratila proizvodnji u Rüsselsheimu zbog čega je Opelov DNK prisutan od samog početka razvoja. Dinamična kao nikada prije, s naprednim sistemima pomoći i komfora, nova Astra ponosno nosi novo lice Opela kojim spremno definira novu eru. 

Prvi Kadett (1936) - Porijeklo imena koje je dolazilo iz njemačke mornarice zadržalo se u upotrebi čak pet decenija. 

Kadett A (1962) - Prvi je poslijeratni model s modernim vodom hlađenim četverocilindarskim motorom i otvorom za gorivo van prtljažnika.  

Kadett B (1965) - Inspiriran je američkim ‘fastback’ modelima i prvi je globalni Opel prodavan u 120 zemalja svijeta. Legendarna reklama ‘Das Auto’ poslužit će kao inspiracija i konkurenciji.

Kadett C (1973) - Oduševio je sve svoje kupce koji su za ovaj model s pogonom na zadnje točkove zaključili ne samo da se dobro vozi, već je ekonomičan i jednostavan za održavanje.

Kadett D (1979) - U potpunosti je promijenio paradigmu kompaktne klase i na velika vrata uveo praktične modele s pogonom na prednje točkove. Verzija GTE sa 115 KS iz 1983. mogla je pojuriti do 187 km/h.

Kadett E (1984) - Bio je ‘Automobil godine 1984’, nudio je daleko najbolju aerodinamiku u klasi, a kada je stigla sportska GSi-varijanta s legendarnim 16-ventilskim benzincem snage 150 KS, konkurencija je ostavljena u prašini.

Astra F (1991) - Nasljednik Kadetta koji je preuzeo ime sestrinskog modela Vauxhall Astre iz Velike Britanije najprodavaniji je Opel u istoriji s više od 4,13 miliona primjeraka. Dizajnirana je uz napredni grafički program koji je originalno razvijen za animacije dinosaurusa u filmu ‘Jurski park’. 

Astra G (1998) - Prva je ponudila OPC (Opel Performance Center) modele snage 160 i 200 KS, zamijenivši dotadašnju oznaku za sportske izvedenice GSi. Od 2018. GSi se vratio i uskoro ga očekujemo u novoj Astri. 

Astra H (2004) - Nudila je dvanaest motora snage između 90 i 240 KS i čak sedam karoserijskih varijanti. Bila je prvi evropski kompakt sa elektronski kontrolisanom šasijom. 

Astra J (2009) - Predstavila je novu Opelovu dizajnersku filozofiju, ali i ponudila napredne tehnologije iz veće Insignije poput Opel Eye kamere, AFL+ zakretnih svjetala, adaptivnog ovjesa FlexRide ili AGR-sjedišta.  

Astra K (2015) - Donijela je još više moderne tehnologije poput LED Matrix svjetala, ali i 200 kg manje uz povećanu prostranost. Prepoznata od strane evropskog žirija ponijela je titule ‘Car of the Year 2016.’  

OPEL ASTRA L (2022) - DEFINICIJA KOMPAKTNE KLASE 

Pogled na novu Opel Astru sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Od prednje Vizor maske sa svjetlima Intelli-Lux LED Pixel, preko dvobojne karoserije do ništa manje atraktivnog stražnjeg spojlera i svjetala, šesta generacija snažno privlači poglede! Ništa manje uzbudljivo nije ni u unutrašnjosti gdje dolaskom potpuno digitalne Pure Panel instrumentne ploče analogni pokazivači odlaze u istoriju.

Istovremeno, u vožnji vozač ima podršku vrhunske tehnologije poput head-up displaya ili sistema Intelli-Drive 1.0 koji objedinjuju i brojne druge sisteme kao što je kamera Intelli-Vision s prikazom okoline od 360 stepeni. Sa 4374 mm dužine i 1860 mm širine, nova Astra ostaje na razini prethodne, no 13 mm duži međuosovinski razmak (sada 2675 mm), kao i činjenica da nastaje na trećoj generaciji vrlo fleksibilne EMP2 platforme, omogućuje bolju stabilnost i veći komfor. Dinamika i sposobnost za vožnju visokom brzinom pritom ne odnose dragocjeni prostor u prtljažniku čije pravilne linije i niski utovarni prag nude 422 l, odnosno s oborenim naslonima, čak 1339 litara korisne zapremine.

Ponuda pogona uključuje tri motora, benzinski snage 110 i 130 KS, dizel također sa 130 KS, te plug-in varijanta ukupne snage sistema od 180 KS. Početak nove ere s Opel Astrom primjetan je u svakom detalju vožnje, bilo da je riječ o većem komforu na gradskim neravninama, višem stepenu sigurnosti u izazovnim zavojima ili postojanoj mirnoći na visokim brzinama. Uostalom, kao pravi ‘Made in Germany’ proizvod, nova Opel Astra stiže uz titulu - spremna za ‘Autobahn’.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo