Članak top banner 970x90
Vijesti

MG – Novi brend u BiH

Ove godine počela je sa radom kompanija MG Motor Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, koja objedinjuje tržišta zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Autor: BIHAMK

Matična kompanija MG-a je SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation), koji je sedmi najveći proizvođač automobila na svijetu. Također, SAIC Motor je bila prva automobilska grupa u Kini sa godišnjom prodajom od više od 7 miliona automobila. Pored MG-a, pod krovom SAIC Motor posluju također i manje poznati brendovi kao što su: Roewe, Maxus, SAIC Volkswagen, SAIC-GM i drugi.

Uvoznik MG automobila za ove zemlje je Grand Automotive Adriatic d.o.o. koja je u apsolutnom vlasništvu Taavura grupe. U Evropi, Taavura Grupa je prisutna u automobilskom sektoru kao Grand Automotive Group i posluje kao uvoznik Forda, Hyundaija, Nissana, Renaulta, Dacie, a od ove godine i MG Motor u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i jadranskom regionu.

U Europi je MG Motor u protekle dvije godine otvorio više od 400 salona, ​​a rast prodaje rezultat je uvođenja modela koji oduševljavaju kvalitetom i ponuđenom opremom. Kompanija MG Motor je 2020. godine u Evropi prodala 7.200 vozila, a 2021. taj broj se utrostručio i prodaja je dostigla 22.000 vozila. Rast prodaje je nastavljen i u 2022. sa 22.135 prodanih vozila u prvom tromjesečju.

MG modeli koje možemo očekivati da će se prodavati na bh. tržištu su: kompaktni crossover MG ZS (standardni i električni model), kompaktni SUV MG EHS (plug-in hibrid), MG Marvel R (električni luksuzni SUV) i jedini električni karavan u segmentu – MG 5.Plan prodaje za regiju ove godine je 2.000 automobila i dvostruko više u 2023, a cijene startaju ispod 40.000 KM.

MG (Morris Garages) poznajemo kao britansku kompaniju čije automobile najviše pamtimo iz vremena saradnje sa Roverom i BMW-om, budući da iste još uvijek u malom broju možemo vidjeti i na našim cestama ili u oglasnicima. Ovaj brend je 2012. otkupila kineska grupacija SAIC Motor, investiravši 450 miliona funti u skoro izgubljeni identitet britanske legende. 

Tagovi
MG
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo