Članak top banner 970x90
Vijesti

Krenule prednarudžbe za Bulli novog doba

VW ID. Buzz je jedno od najočekivanijih vozila u posljednjih nekoliko godina, u velikoj mjeri zbog svog fantastičnog retro stila u kombinaciji s električnim pogonom.

Autor: BIHAMK

Volkswagen je na razvijenim evropskim tržištima počeo primati prednarudžbe za iznova osmišljeni Bulli za 21. vijek. Ovaj retro kombi sad se zove ID. Buzz, što znači da dopunjava uspješnu VW porodicu koju u Evropi čine ID.3, ID.4 i ID.5, a takođe ubrzava električnu ofanzivu brenda u sklopu strategije elektrifikacije. Planirano je da do 2030. godine najmanje 70% Volkswagenove prodaje u Evropi čine potpuno električna vozila. ID.Buzz dolazi kao putnički i teretni (Cargo), a prodaje se isključivo kao električni model i to sa 11 psihodeličnih boja sa sedam različitih verzija točkova.

Unutrašnjost će također biti dostupna u veselim nijansama, osim sive i crne, što omogućava gotovo neograničenu personalizaciju. Dodatak ekološkom aspektu ovog živopisnog kombija je upotreba biranih materijala unutra i izvana, kao što su reciklirani sintetički materijali i unutrašnjost bez kože. Čak su i kućišta baterija i felge napravljeni od zelenog aluminijuma.

ID. Buzz je standardno opremljen najvećom baterijom iz ID porodice. Litijum-jonska baterija nudi energetski sadržaj od 77 kWh i napaja odzada smješteni elektromotor od 150 kW (204 KS). WLTP potrošnja je 20,6 kWh/100 km (Cargo: 20,4 kWh/100 km). To znači da električni Bulli može preći do 423 kilometra s jednim punjenjem. Na DC brzom punjaču baterija se može napuniti do 80 posto svog kapaciteta za oko 30 minuta uz maksimalnu snagu punjenja do 170 kW.

Ne uzimajući u obzir ekološki bonus u Njemačkoj, bruto kataloška cijena za ID. Buzz Pro sa pet sjedišta iznosi 64.581 eura. Bruto cijene za ID. Buzz Cargo počinju od 54.430 eura. Prva vozila kupcima će biti isporučena na jesen ove godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo