Članak top banner 970x90
Vijesti

Izvoz električnih vozila iz Kine u zamahu

U prvih deset mjeseci 2022. Kina je izvezla 499.000 električnih vozila, što je povećanje od 96,7% na godišnjoj razini prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM).

Autor: BIHAMK

Efikasnost izvoza električnih vozila samo u prvih 10 mjeseci 2022. već je nadmašila ukupni izvoz iz 2021. od 310.000 automobila. Potaknuti ovim snažnim zamahom, očekuje se da će ukupni kineski izvoz automobila dostići tri miliona jedinica do kraja ove godine, čime će Kina postati drugi najveći svjetski izvoznik automobila.

U Kini se za pojam električnih vozila koristi pojam NEV (New Energy Vehicle), a obuhvata tri vrste vozila: BEV (klasični električni modeli), PHEV (plug-in hibridi) i EREV (produživači dometa). Klasični hibridi (HEV) i blagi hibridi (MHEV) ne spadaju u NEV.

Kineska autoindustrija NEV modela svakako uzima veliki zamah. U 2021. njihova stopa prodora na tržište bila je 13,4%. U prvih 10 mjeseci ove godine ta stopa popela se na 24 posto. Polovinom novembra, BYD je proizveo svoj 3-milioniti EV primjerak. BYD-u je bila potrebna jedna godina da dođe s jednog na dva miliona vozila u prodaji vozila i samo šest mjeseci da pređe prag s dva na tri miliona vozila.

Uspjeh međunarodne trgovine neodvojiv je od razvoja pomorske infrastrukture. Od početka ove godine, više od 100 novih međunarodnih trgovačkih ruta dodano je glavnim kineskim obalnim lukama. U novembru je luka Xiamen uspostavila nove međunarodne pomorske rute. Jedna od novih ruta direktno plovi do luke Surabaya i luke Jakarta u Indoneziji, a brod plovi samo 9 dana. Slično tome, luka Qingdao ove je godine uspostavila novu rutu ''Bliski Istok – Daleki Istok'' koja direktno plovi do luke Khalifa u Abu Dhabiju.

Samo 13. septembra više od 10.000 električnih vozila iz korporacije SAIC izvezeno je na evropsko tržište s Haitong Piera u Šangaju što potvrđuje sve veću popularnost kineskih automobila u EU i značaj pomorskog transporta. Već krajem devetog mjeseca u Norvešku je izvezena prva serija Dongfengovih vozila iz iste grupacije, koja do 2025. najavljuje izvoz od 100.000 vozila na Stari kontinent. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo