Članak top banner 970x90
Vijesti

Ferrari povećao prodaju u 2023. godini, hibridi sve traženiji

Ferrari je objavio izvještaj o prodajnim brojkama nakom prvog polugodišta 2023. Rezultati pokazuju da su brojke veće nego u istom periodu lani, ali da su 43% prodaje marke u drugom kvartalu ove godine – hibridni modeli.

Autor: BIHAMK

Talijani se nisu bavili procentima, jer nisu napravili prodajni skok za pohvalu, ali u prvih šest mjeseci 2023. Ferrari je prodao 6.959 automobila širom svijeta, odnosno 253 više nego u istom razdoblju 2022. Najuspješnija regija bila je ona koju čine Evropa, Bliski istok i Afrika, gdje je prodana skoro polovina od ukupne brojke – 3.172 automobila.

Slijedi regija Amerike s 1.831 prodanim automobilom s ''propetim konjićem'' na haubi, zatim Azija-Pacifik s 1.221 automobilom, a zatim regija koja uključuje Kinu, Hong Kong i Tajvan gdje je isporučeno nešto više od 10 posto od ukupne prodaje, odnosno 735 automobila.

Ovaj izvještaj otkriva da su najprodavaniji modeli u drugom kvartalu godine bili modeli 296 GTB, Roma i Portofino M. Ferrari također navodi da su hibridni modeli predstavljali 43% prodaje marke između aprila i juna mjeseca i da su takvi automobili, ujedno i zbog tržišnog trenda, sve više traženiji.

Elektrifikacija u Maranellu je započela 2013. kada je Ferrari lansirao hibridni model LaFerrari. Njegov nasljednik je najmoćniji model u gami – SF90 plug-in hibrid, koji iz 3,9-litarskog V8 agregata potpomognutog sa tri elektromotora razvija okruglo 1000 KS. Talijani ciljaju na 80% hibridnu i potpuno električnu liniju vozila do 2030. godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat je objavio da je povukao kompaktni model Tipo sa tržišta Velike Britanije. U ovoj zemlji će ga indirektno zamijeniti novi Fiat 600e. Električni modeli postaju fokus tržišta, a Tipo će vjerovatno uskoro biti povučen i iz drugih zapadnoevropskih zemalja

Možda bi vas zanimalo