Članak top banner 970x90
Vijesti

Enyaq iV - Prva električna Škoda u BiH

Naš najprodavaniji brend slavi dolazak svog prvog električnog modela. Enyaq je samo prvi u nizu Škodine električne ofanzive, vrijedne 5,6 milijardi eura, koja neće mimoići ni bh. tržište.

Autor: BIHAMK

Škoda kao lider bh. tržišta namjerava zadržati ovaj status i kada su električna vozila u pitanju. S obzirom na najavljenu investiciju od 5,6 milijardi eura u električnu budućnost u narednih pet godina Škoda do 2030. namjerava prodavati 70% vozila na električni pogon. Osim toga, Škoda ulaže dodatnih 500 miliona eura u edukaciju i trening uposlenika kako bi spremno dočakali tranziciju. No, to sve ne treba da obeshrabri kupce konvencionalnih modela, jer već 2024. stiže redizajnirana Octavia.

Prvi u nizu najavljenih električnih modela koji pokreću električnu lavinu je SUV Enyaq iV, koji se zasniva na koncernovskoj MEB platformi namijenjenoj striktno za električna vozila. Enyaq iV je prva predstavljena električna Škoda na bh. tržištu, koja ujedno služi kao edukativni materijal za dilere i buduće kupce. Iako je spreman za narudžbe, a neslužbena cijena ulaznog modela bez subvencije od 10.000 KM je oko 87.000 KM, kada bude u zvaničnoj prodaji, a to je u prvom kvartalu 2023., Enyaq ćemo moći birati u klasičnom SUV ili Coupe izdanju, sa zadnjim ili 4x4 pogonom. Do tada će se povećati i broj registrovanih punionica kojih u BiH ima oko 180.

U ponudi će biti tri verzije baterija s oznakom Enyaq 50 (55 kWh), Enyaq 60 (62 kWh) i Enyaq 80 (82 kWh) sa snagom elektromotora do maksimalnih 300 KS i najvećom autonomijom do 510 km. Toplinska pumpa je standardni dio opreme i ne zahtjeva doplatu.

Takođe, Enyaq donosi u ruhu niz noviteta. Sistem pamti prostor na koji se najčešće vozilo parkira i zatim omogućava samostalno parkiranje. Novi centralni zračni jastuk između vozača i suvozača takođe je novost, kao i Travel Assist sistem nove generacije. Unutra umjesto klasične instrument table postavljen je 5,3 inčni digitalni kokpit, a infotainment stiže u dijagonalama od 10 i 13 inča.

Budućim kupcima će biti zanimljivo što će, pored uštede u potrošnji energenta, štediti i u pogledu servisa. Vlasnik Enyaqa će imati obavezu doći na servis svako dvije godine bez ograničenja kilometraže, a jedini zahvati uz optički pregled vozila će biti zamjena filtera klime i kočionog ulja.  

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo