Članak top banner 970x90
Vijesti

Elegantna kapsula kao garaža za bicikl

Ova plastična "kapsula" nije tek obična garaža, ona je i lijek za nedostatak sigurnih parkirnih mjesta i spriječava krađu bicikala. Košta 2.500 dolara.

Autor: BIHAMK

Ova plastična kapsula s dizajnom puževe školjke zapravo je sigurno i vrlo pametno rješenje za parkiranje bicikala, bilo za privatnu ili za komercijalnu upotrebu. Zove se Basecamp i dolazi iz američke kompanije Alpen, koja se može pohvaliti da ide korak ispred ostalih kako bi pomogla vozačima da zaštite svoja bicikla.

Basecamp je zapravo drugi model ove kompanije, ujedno napredniji i otporniji na krađu. Kompanija se 2018. godine probila na tržište s početnim modelom kapsule pod oznakom Classic. Predstavljena u proljeće 2022., Basecamp kapsula je novija, ''pametnija'' i naprednija verzija, a donosi i dodatni kapacitet za skladištenje.

Ideja za biciklističku kapsulu rodila se iz činjenice da svi vozači trebaju mjesto gdje će odložiti svoja bicikla kada ih ne koriste, a taj prostor mora biti praktičniji od garaže, stana na spratu ili podruma, te ujedno sigurniji od uličnog stuba i vezanja lancem. Na kraju krajeva, svi znamo da je brava za bicikl jaka onoliko koliko je jaka odlučnost i vještina lopova da je razbije, tako da niti jedan bicikl zaista nikada nije siguran na ulici.

Basecamp je izrađen od polietilena otpornog na UV zračenje, a baš kao i njegov prethodnik, ima gornji frontalni dio postavljen na šarke sa kugličnim ležajem koji omogućava ležerno otvaranje. U Classic modelu poklopac je bio pričvršćen ključem i bravom, no Basecamp je napredniji i dolazi s bravom na daljinsko upravljanje. Drugim riječima, ima pristup bez ključa, a korisnici ga mogu otključati putem namjenske aplikacije.

Korištenje aplikacije donosi i određene prednosti. Za početak, vlasnici Basecamp-a mogu odabrati dijeljenje koda s prijateljima. Drugo, ako se koristi za komercijalne operacije, korisnici mogu koristiti aplikaciju za lociranje nepopunjenih Basecampova.

Svaka je jedinica osigurana iznutra, pričvršćena vijcima za tlo. Plastika koja se koristi za školjku je izdržljiva i otporna na provale. Za dodatnu sigurnost, vlasnici se mogu odlučiti za dodatno sidro za pričvršćivanje samog bicikla.

Ako sve ovo zakaže, Basecamp ima senzore protiv krađe i alarm sa zvučnicima, a Alpen koristi sigurnosne sisteme koji rade 24/7. Takođe, uključena je baterijska detekcija požara.

Dimenzije su vrlo kompaktne - 216 x 81 x 141 cm, a moguće je skladištiti i električne bicikle ili e-romobile, budući da Basecamp ima mali otvor na zadnjoj strani kroz koji možete provući kabl punjača do najbliže utičnice. To omogućava da bateriju možete držati uvijek napunjenom i e-bicikl spreman za vožnju u bilo kojem trenutku. Ova kapsula se prodaje po cijeni od 2.500 dolara.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Toyota RAV4 je najprodavaniji automobil u 2022.

Toyota RAV4 je najprodavaniji automobil u 2022.

Preko milion isporuka modela RAV4 Toyota je realizovala u prošloj godini globalno. Zanimljivo, popularnost Toyote ne završava samo s modelom Rav4, s obzirom da je Toyota plasirala čak 5 modela unutar top 10 liste.

Možda bi vas zanimalo