Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Autor: BIHAMK

Ovaj rekord naglašava status modela Tucson kao najpopularnijeg Hyundaijevog modela u Evropi. "Dva miliona jedinica proizvedenih u Hyundaijevoj fabrici u Češkoj je značajan rezultat za našu globalnu i evropsku prodaju. Gotovo od samog početka automobil je dizajniran i proizveden imajući na umu profil evropskog kupca. Tucson je evoluirao u priču o uspjehu na globalnom nivou, a posebno u Evropi, te savršeno oslikava Hyundaijev pristup usmjeren na kupca", rekao je Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe.

Historija Tucsona u češkoj fabrici započela je sredinom juna 2015. godine, kada je treća generacija krenula u proizvodnju. U više od pet godina proizvedeno je ukupno 1.180.445 jedinica.

Četvrta generacija Tucsona, koja je trenutno u proizvodnji, ima osvježeni dizajn, napredniju unutrašnjost i poboljšani paket dodataka. U 2023. godini proizvedeno je 244.495 jedinica, što čini otprilike 70 posto ukupne proizvodnje češke fabrike. Ova vozila se izvoze u 70 zemalja svijeta. U Evropi se većina Tucsona isporučuje u Veliku Britaniju, Španiju, Njemačku i Francusku. Hyundai je također proširio izbor pogona kod trenutnog Tucsona, te uključio hibridne i plug-in hibridne motore. Za oba alternativna pogonska sklopa vlada veliko interesovanje, budući da dav od pet prodatih modela u Evropi su ili hibridi ili plug-in hibridi.

Kako bi proslavio dvije decenije na tržištu, Hyundai je dizajnirao posebnu ediciju ovog modela za dvadesetogodišnjicu. Posebno izdanje dolazit će s jedinstvenim završnim obradama interijera i eksterijera, a njegova proizvodnja će započeti u augustu.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Možda bi vas zanimalo