Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Održana proslava 120. godišnjice FIA-e u Samarkandu

Delegacija BIHAMK-a aktivno je učestvovala u radu ovog značajnog, međunarodnog događaja koji je okupio rekordan broj od oko 500 učesnika: predstavnika organizatora i delegata iz auto-touring klubova i saveza iz čak 147 zemalja iz cijelog svijeta.

Autor: BIHAMK

Prestižna Konferencija Svjetske automobilističke federacije (FIA) kojom je obilježeno 120. godina od njenog osnivanja, održana je od 10. do 13. juna u Samarkandu u Uzbekistanu. Četverodnevni skup koji je održan u Konferencijskom centru Puta svile poslužio je kao platforma za razmjenu inovativnih praksi, znanja i ideja u oblastima mobilnosti i autosporta, a predstavnici BIHAMK-a iskoristili su svoje prisustvo za konstruktivne sastanke sa FIA zvaničnicima najvišeg nivoa, te unaprijeđenju bilateralnih veza sa nizom klubova i udruženja iz međunarodne FIA mreže. Tako je 11. juna 2024. potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, BIHAMK postao član Istočnog saveza za siguran i održiv transport (EASST). Sa predstavnicima australijskog AAA obavljeni su razgovori vezani za realizaciju zajedničkog projekta “U trenutku možeš izgubiti sve” kojim se planira, na inovativan način, pokušati uticati na smanjenje upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

U četvrtak, 13. juna pod predsjedanjem Mohammeda Ben Sulayema, održana je i Vanredna FIA Skupština na kojoj su usvojeni finansijski izvještaji i predložene izmjene FIA Statuta.

Domaćin FIA Konferencije, Uzbekistanski klub NAFKU je, uz potporu Vlade Uzbekistana, Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta i regionalnih vlasti, svoju ulogu domaćina 120. obljetnice FIA-e obavio na najbolji mogući način, pruživši učesnicima toplu dobrodošlicu u izvanrednom ambijentu Samarkanda.  

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Možda bi vas zanimalo