Članak top banner 970x90
Vijesti

Volkswagen obustavlja proizvodnju T-Roca

Prema posljednjim informacijama, Volkswagen je prisiljen prekinuti proizvodnju svog najprodavanijeg modela T-Roca na 9 sedmica zbog poplava u Sloveniji koje su pogodile tvornicu glavnog dobavljača dijelova.

Autor: BIHAMK

Crossover T-Roc najpopularniji je model Nijemaca iz Wolfsburga na Starom kontinentu. Nažalost, iz razloga koji su van kontrole Volkswagena, proizvođač je sada prisiljen zaustaviti proizvodnju T-Roca na devet sedmica.

Prema posljednjim informacijama, poplave u Sloveniji pogodile su KLS Ljubno - tvornicu glavnog dobavljača dijelova za ovaj najprodavaniji VW model u Evropi. Šteta koju je slovenačka tvornica komponenti za anlaser i alternator, smještena u blizini Velenja, pretrpjela procijenjena je na preko 100 miliona eura.

Isti izvor također tvrdi da zbog toga, slovenački dobavljač ne može garantovati za nabavku komponenti namijenjenih modelu T-Roc. To bi također moglo utjecati na proizvodnju ostalih Volkswagenovih modela koji se prodaju u Evropi i koji dijele iste dijelove s T-Rocom.

Tvornica u portugalskom Setubalu, u kojoj se sastavlja model T-Roc, će u razdoblju od 11. septembra do 12. novembra biti zatvorena, a oko 5.000 zaposlenika bit će poslano na godišnji odmor. To neće utjecati na plate radnika, naveo je talijanski izvor.

VW je isporučio skoro 130.000 modela ovog popularnog crossovera za sedam mjeseci u ovoj godini na evropskom tržištu, a samo u julu više od 18.000 primjeraka.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo