Članak top banner 970x90
Vijesti

Vandali u Dizeldorfu isčupali Matrix farove sa Porsche Taycana Cross Turismo

Sa veoma niskom stopom kriminala i čvrstim mjerama sigurnosti, Dizeldorf važi kao jedan od najsigurnijih gradova u Evropi, ali očito nije iznimka. Taycan sa Matrix farovima, vrijednosti 3.349 eura, ukradenim na najbrutalniji način to slikovito dokazuje.

Autor: BIHAMK
Foto: No_Supermarket9751 | Reddit

Naručili ste Porsche Taycan Cross Turismo. Platili ste ga minimalno 103.000 eura koliko u Njemačkoj košta ulazni model. Čekate mjesecima da vam isporuče novi automobil koji konačno stiže. Parkirate ga na ulici i, kada ujutru krenete recimo na posao, nađete ga sa, bukvalno, isčupanim farovima. To se dogodilo vlasniku Porschea Taycana Cross Turismo u Dizeldorfu.

Sličan scenarij se desio prije sedam-osam godina u sarajevskom naselju Dobrinja, kada su lopovi, sa redizajniranih, i danas popularnih, Škoda Octavia druge generacije, skidali farove, zračne jastuke, audio uređaje, pa čak i metlice brisača. Krađa katalizatora i drugih, teško dostupnih, dijelova je očito prošlost. Lopovi zadnjih godina kradu komponente koje je lakše i brže skinuti sa auta i koje su ujedno bolji izvor zarade. Čini se da su i farovi dobra roba za krađu i u razvijenim zemljama, pogotovo s Matrix tehnologijom za koje je vlasnik ovog Porsche Taycan Cross Turisma morao doplatiti 3.349 eura.

Ali ukradeni farovi nisu jedini trošak za vlasnika. Oštećenje koje je ovaj automobil pretrpio u tom procesu je teški vandalizam, s obzirom da su lopovi na brutalan način isjekli haubu i blatobrane makazama za lim kako bi iščupali skupocjene Matrix farove sa ovog Taycana.

Ukradeni farovi vjerovatno će završiti na nekoj web stranici s autodijelovima po značajno nižoj cijeni od fabričke. Srećom po vlasnika, ako možemo koristiti faktor sreće u takvom kontekstu, točkovi su još uvijek na mjestu. Ovi 21-inčni Cross Turismo Rader sa crnom završnom obradom i cjelogodišnjim gumama koštaju dodatnih 5.236 eura.

Mnogi se ipak ne mogu načuditi kako niko nije čuo lopove dok noću sijeku karoseriju automobila.

BIHAMK

Povezane novosti

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski Hongqi želi lansirati 12 novih modela u Evropi

Kineski proizvođači automobila sve više okupiraju evropsko tržište unatoč povećanju carinske stope pri uvozu. Međutim, Kinezi ne odustaju od Starog kontinenta, a u tom kontekstu marka Hongqi planira lansiranje 12 novih modela u narednih pet godina.

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Možda bi vas zanimalo