Članak top banner 970x90
Vijesti

Uskoro nam stiže Toyota Corolla Cross

SUV izvedba legendarne Corolle uskoro, tačnije u jesen, stiže na naše tržište.

Autor: BIHAMK

Sve što bi vlasnici Corolle željeli od ovog legendarnog modela, predstavljenog davne 1966. i prodanog u više od 50 miliona jedinica širom svijeta, čini se da će Toyota zaokružiti i isporučiti kroz njen SUV model Cross. Uz prodaju u obliku hatchbacka, sedana i karavana, a sad još i pojačanjem s modernom ''terenskom'' izvedbom, Corolla postaje potpuni paket na tržištu i dodatno jača Toyotin imidž u C segmentu nudeći praktičnost i svestranost koji su ključni kod novog vala aktivnih porodično orijentisanih kupaca. Nova Corolla Cross trebala bi trebala biti ključni faktor u lakšem ostvarenju Toyotinog cilja prodaje 400.000 vozila u Evropi do 2025.

Prepoznatljivog izgleda i atraktivnih oblina Corolla Cross je duga 4,46, široka je 1,83 i visoka 1,62 m. S takvim gabaritima Toyota je smješta između modela C-HR (4,36m) i RAV4 (4,60m). Corolla Cross ulazi na vrelo tlo kompaktnog SUV segmenta u kojem zadnjih godina najveću prodaju žetve T-Roc, Tucson, Qashqai, Sportage i slični svestrani modeli koji su već, zbog primamljivog ''terenskog'' karaktera, preoteli kupce svojim matičnim kompaktima.  

Nastavljajući evoluciju hibridnog sistema, Toyota Corolla Croos će biti prvi model u koji će se ugrađivati peta generacija ovog sistema. Bez obzira na pogon (prednji ili 4x4) novi hibridni sklop će ponuditi veći užitak u vožnji i bolje performanse. Novi paket litijum-ionskih baterija biće lakši i efikasniji do 40% u odnosu na generaciju hibrida prije. Uz 2,0-litarski hibrdini sklop koji je u međuvremenu takođe update-ovan, Corolla Cross uz 197 sinergijskih KS ima ubrzanje do 100 km/h za svega 8,1 sekundu. Verzija sa pogonom na sve točkove će na zadnjoj osovini imati 30,6 kW snažan elektromotor, koji će se automatski uključivati za bolji prenos momenta i snage na klizavoj podlozi.

Najnovije tehnologije prilagođene evropskom tržištu takođe će biti dio ovog SUV-a. Unaprijeđeni interface s najnovijom multimedijskom tehnologijom koju čine novi hardver i softver omogućava mnogo prostora za prikaz sadržaja i podataka bitnih za vožnju. Novi HD ekran imat će integrisan brži procesor, te će pružati bežično povezivanje sa pametnim telefonima bez obzira na OS. Uz korištenje paketa Toyota Smart Connect vozači će moći iskusiti praktičnost navigacije putem clouda, primanja internetskih obavijesti, korištenju glasovnih komandi, analiziranje analitike vožnje itd.

Iz Toyote naglašavaju da će vožnja biti ležernija i sigurnija. Corolla Cross opremljena je sistemom T-Mate, koji spaja zadnju generaciju paketa Toyota Safety Sense i druge aktivne sisteme pomoći u vožnji i prilikom parkiranja.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Možda bi vas zanimalo