Članak top banner 970x90
Vijesti

Tržište - Škoda apsolutni rekorder bh. tržišta, Octavia i dalje najpopularnija

Škoda je ostvarila zapažen prodajni rekord u prošloj godini i na bh. tržište isporučila preko 2.200 automobila. Lider je ponovo bila Octavia, koju je odabralo skoro 900 kupaca.

Autor: BIHAMK

Još u septembru 2023. svjedočili smo isporuci jubilarnog 50.000-og Škodinog automobila u BiH. Danas, kada se sumiraju prodajni rezultati za 2023. ovaj brojka je još veća. Čak 2.224 automobila Škoda je u prošloj godini isporučila u BiH. To je novi prodajni rekord, koji je zadnji put ostvaren prije tačno 15 godina, a s druge strane veliki skook od preko 60% u odnosu na 2022. kada je prodato malo više od 1.300 automobila. Naviknuti na Škodu i sve beneficije koje u paketu stižu s njom, od sigurne i rasprostranjene prodajno-servisne mreže, dostupnosti dijelova, provjerene mehanike i svakako najveće vrijednosti za uloženi novac, ova marka je postala svojevrsni domaći brend.

Očekivano, kupci su najveće povjerenje ponovo dali Octaviji, koja je isporučena u skoro 900 komada (887). Vrijednosti Fabije, dijelom i kroz flotnu prodaju, prepoznalo je 425 kupaca, kompaktnu Scalu je biralo 270 kupaca, dok su ključevi Kamiqa otišli u ruke 230 novih vlasnika. Skoro 300 ljubitelja SUV vozila je odabralo Kodiaq (157) i Karoq (126), limuzinski i karavanski Superb je odabralo 118 novih vlasnika, a električni Enyaq, koji se od augusta prošle godine polako probija na tržištu, je pronašao put do 11 kupaca.

Brand menadžer Škode u BiH, Ismir Omeragić, ističe da je prodajni rekord Škode u 2023. najbolji rezultati u posljednjih 15 godina, da je rast najveći u segmentu flotnih kupaca i RAC kompanija, ali da je dobroj prodaji ponajviše doprinjela stabilna proizvodnja i lanac snabdijevanja u odnosu na prethodne godine.

Omeragić takođe dodaje poseban rast SUV modela (Kamiq, Karoq i Kodiaq), ali poseban rekord drži model Octavia, koja sa 887 isporuka drži čak 9 posto ukupnog tržišta kada su u pitanju nova vozila u BiH. Polovinom prošle godine je krenula i prodaja prvog električnog modela Enyaq.

Što se tiče ove godine, Škoda priprema atraktivne prodajne akcije za izlazeće modele Kodiaq i Superb u očekivanju novih generacija pomenutih modela koji stižu polovinom 2024. 

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo