Članak top banner 970x90
Vijesti

Tržište - Škoda apsolutni rekorder bh. tržišta, Octavia i dalje najpopularnija

Škoda je ostvarila zapažen prodajni rekord u prošloj godini i na bh. tržište isporučila preko 2.200 automobila. Lider je ponovo bila Octavia, koju je odabralo skoro 900 kupaca.

Autor: BIHAMK

Još u septembru 2023. svjedočili smo isporuci jubilarnog 50.000-og Škodinog automobila u BiH. Danas, kada se sumiraju prodajni rezultati za 2023. ovaj brojka je još veća. Čak 2.224 automobila Škoda je u prošloj godini isporučila u BiH. To je novi prodajni rekord, koji je zadnji put ostvaren prije tačno 15 godina, a s druge strane veliki skook od preko 60% u odnosu na 2022. kada je prodato malo više od 1.300 automobila. Naviknuti na Škodu i sve beneficije koje u paketu stižu s njom, od sigurne i rasprostranjene prodajno-servisne mreže, dostupnosti dijelova, provjerene mehanike i svakako najveće vrijednosti za uloženi novac, ova marka je postala svojevrsni domaći brend.

Očekivano, kupci su najveće povjerenje ponovo dali Octaviji, koja je isporučena u skoro 900 komada (887). Vrijednosti Fabije, dijelom i kroz flotnu prodaju, prepoznalo je 425 kupaca, kompaktnu Scalu je biralo 270 kupaca, dok su ključevi Kamiqa otišli u ruke 230 novih vlasnika. Skoro 300 ljubitelja SUV vozila je odabralo Kodiaq (157) i Karoq (126), limuzinski i karavanski Superb je odabralo 118 novih vlasnika, a električni Enyaq, koji se od augusta prošle godine polako probija na tržištu, je pronašao put do 11 kupaca.

Brand menadžer Škode u BiH, Ismir Omeragić, ističe da je prodajni rekord Škode u 2023. najbolji rezultati u posljednjih 15 godina, da je rast najveći u segmentu flotnih kupaca i RAC kompanija, ali da je dobroj prodaji ponajviše doprinjela stabilna proizvodnja i lanac snabdijevanja u odnosu na prethodne godine.

Omeragić takođe dodaje poseban rast SUV modela (Kamiq, Karoq i Kodiaq), ali poseban rekord drži model Octavia, koja sa 887 isporuka drži čak 9 posto ukupnog tržišta kada su u pitanju nova vozila u BiH. Polovinom prošle godine je krenula i prodaja prvog električnog modela Enyaq.

Što se tiče ove godine, Škoda priprema atraktivne prodajne akcije za izlazeće modele Kodiaq i Superb u očekivanju novih generacija pomenutih modela koji stižu polovinom 2024. 

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo