Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota je proizvela 300 miliona automobila

Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota, ispisala je još jedan važan jubilej. Naime, globalna proizvodnja dostigla je 300 miliona automobila, a legendarna Corolla je model sa najviše proizvedenih primjeraka.

Autor: BIHAMK

U augustu 1935. Toyota je proizvela svoj prvi automobil, nazvan model G1. Sada, 88 godina i dva mjeseca nakon toga, japanski proizvođač automobila objavljuje da je svjetska proizvodnja dostigla brojku od 300 miliona automobila.

Prema podacima iz Toyote, 180,5 miliona automobila proizvedeno je u Japanu, a 119,6 miliona proizvedeno je van Zemlje izlazećeg sunca.

Nije iznenađujuće da je Corolla najprodavaniji model u istoriji japanskog brenda. Do septembra 2023. proizvedeno je preko 53,3 miliona jedinica ovog legendarnog modela. Corolla se inače proizvodi od 1966., a Toyota je do sada lansirala 12 generacija.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Možda bi vas zanimalo