Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota je proizvela 300 miliona automobila

Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota, ispisala je još jedan važan jubilej. Naime, globalna proizvodnja dostigla je 300 miliona automobila, a legendarna Corolla je model sa najviše proizvedenih primjeraka.

Autor: BIHAMK

U augustu 1935. Toyota je proizvela svoj prvi automobil, nazvan model G1. Sada, 88 godina i dva mjeseca nakon toga, japanski proizvođač automobila objavljuje da je svjetska proizvodnja dostigla brojku od 300 miliona automobila.

Prema podacima iz Toyote, 180,5 miliona automobila proizvedeno je u Japanu, a 119,6 miliona proizvedeno je van Zemlje izlazećeg sunca.

Nije iznenađujuće da je Corolla najprodavaniji model u istoriji japanskog brenda. Do septembra 2023. proizvedeno je preko 53,3 miliona jedinica ovog legendarnog modela. Corolla se inače proizvodi od 1966., a Toyota je do sada lansirala 12 generacija.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo