Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota Hilux dobila novi redizajn i blagi hibridni dizel motor

Toyotina australijska divizija najavljuje novi redizajn za osmu generaciju Hiluxa. Međutim, neizvjesno da li će se novine, uključujući i blagi hibridni dizel motor, prenijeti na verziju koja se prodaje u Evropi.

Autor: BIHAMK

Aktuelna generacija Toyote Hilux, osma u istoriji ovog modela, debitovala je 2015. godine. Prvi facelift predstavljen je 2017., a drugi 2020. Sada je vrijeme da čuveni pick-up dobije novu rundu poboljšanja, barem u Australiji. Predstavnici kompanije nisu objavili da li će ih preuzeti verzija koja se prodaje u Evropi.

U Australiji, Toyota Hilux će dobiti revidirani prednji kraj sa više istaknutim spojlerom nego ranije, novom osmougaonom rešetkom, redizajniranim otvorima za zrak i donjim branikom koji imitira aluminijum.

Možda najvažnija novina je 2,8-litarski dizel motor koji dobiva asistenciju blago hibridnog sistema od 48V. Agregat i dalje razvija 204 KS i 500 Nm, ali prema podacima iz Toyote, potrošnja goriva je reducirana za 6-10 posto.

Kupci na ovom tržištu mogu se odlučiti i za standardnu verziju sa 2,8-litarski dizel motorom, 2,4-litarskim dizelom i 2,7-litarskim benzincem. U ponudi su i dvije opcije prenosa, ručni i automatski, kao i pogon na sve točkove ili verzija 4x2 za zadnjim pogonom.

U zavisnosti od odabranog nivoa opreme, Toyota Hilux facelift može biti opremljen dvozonskim sistemom kontrole klime, električnim prozorima, dva USB-C priključka i indukcijskim prostorom za punjenje mobilnih telefona.

Toyota Hilux facelift stiže na australijsko tržište u martu 2024. Međutim, ostaje nepoznanica da li će ove inovacije preuzeti verzija koja se prodaje u Evropi ili na drugim tržištima.​

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo