Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota Hilux dobila novi redizajn i blagi hibridni dizel motor

Toyotina australijska divizija najavljuje novi redizajn za osmu generaciju Hiluxa. Međutim, neizvjesno da li će se novine, uključujući i blagi hibridni dizel motor, prenijeti na verziju koja se prodaje u Evropi.

Autor: BIHAMK

Aktuelna generacija Toyote Hilux, osma u istoriji ovog modela, debitovala je 2015. godine. Prvi facelift predstavljen je 2017., a drugi 2020. Sada je vrijeme da čuveni pick-up dobije novu rundu poboljšanja, barem u Australiji. Predstavnici kompanije nisu objavili da li će ih preuzeti verzija koja se prodaje u Evropi.

U Australiji, Toyota Hilux će dobiti revidirani prednji kraj sa više istaknutim spojlerom nego ranije, novom osmougaonom rešetkom, redizajniranim otvorima za zrak i donjim branikom koji imitira aluminijum.

Možda najvažnija novina je 2,8-litarski dizel motor koji dobiva asistenciju blago hibridnog sistema od 48V. Agregat i dalje razvija 204 KS i 500 Nm, ali prema podacima iz Toyote, potrošnja goriva je reducirana za 6-10 posto.

Kupci na ovom tržištu mogu se odlučiti i za standardnu verziju sa 2,8-litarski dizel motorom, 2,4-litarskim dizelom i 2,7-litarskim benzincem. U ponudi su i dvije opcije prenosa, ručni i automatski, kao i pogon na sve točkove ili verzija 4x2 za zadnjim pogonom.

U zavisnosti od odabranog nivoa opreme, Toyota Hilux facelift može biti opremljen dvozonskim sistemom kontrole klime, električnim prozorima, dva USB-C priključka i indukcijskim prostorom za punjenje mobilnih telefona.

Toyota Hilux facelift stiže na australijsko tržište u martu 2024. Međutim, ostaje nepoznanica da li će ove inovacije preuzeti verzija koja se prodaje u Evropi ili na drugim tržištima.​

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo