Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota BH: Ove godine ćemo prodati 1.300 automobila

Rezimirajući poslovne rezultate za prethodnu godinu i slaveći najbolji uspjeh japanskog brenda na bh. tržištu od 2005. godine, Toyota je optimistično najavila prodaju od čak 1.300 novih automobila u 2024. Novost su i još bolji garantni uslovi.

Autor: BIHAMK

Japanski proizvođač preko domaćeg uvoznika, Toyota BH, prošle godine je prodao više od 1.000 novih automobila na bh. tržištu koje se prošle godine probudilo nakon nekoliko uspavanih i usporenih ''pandemijskih'' godina. Toyota je bh. građanima isporučila 968 putničkih, a firmama 83 privredna vozila. Brojka se zaustavila na ukupno 1.051 prodati automobil u 2023. godini, što znači da je svaki deseti novi auto u BiH bio sa znakom Toyote. Dvije trećine njih su bili hibridi, a jedna trećina modeli sa klasičnim SUS motorima. To je ujedno bila najuspješnija godina za Toyotu u BiH od 2005. kada je zvanično uspostavljeno predstavništvo.

Toyota je lani bila najprodavanija marka prema privatnim kupcima. Visoko zadovoljstvo kupaca, briga o njima i 10-godišnja garancija, samo su neki od Toyotinih aduta s kojima lako postiže ovakav status na tržištu. Pored najave povećanja prodaje novih automobila, Toyota je za ovu godinu najavila još nekoliko bitnih promjena. Naime, kao prvo, garancija od 10 godina ili 185.000 km se podiže na 10 godina ili 200.000 pređenih kilometara. Zvuči nevjerovatno, ali u garanciju ulaze i gume, pa kupci za svaki oštećeni pneumatik imaju pravo dobiti novi jednakih karakteristika kao kad su kupili vozilo. Kao drugo, uvodi se online naručivanje u servis kao vid praktičnije i brže realizacije postprodajne usluge za obje strane. Takođe, svi Toyotini saloni bi trebali dobiti novi koncept i uređenja i načina poslovanja koji će olakšati prodaju i odnos s kupcima. Istovremeno, Toyota ide i ka ozbiljnijem pristupu ka projektu ''Toyota Provjereno'', a riječ o prodaji pouzdanih i provjereno održavanih polovnih vozila, što znakovito šalje singnal da bh. uvoznik optimistično najavljuje i povećanje postprodajnih brojki za 21 posto.

Na godišnjoj konferenciji za medije, direktor Toyote BH Damir Višošević je najavio i novitete za ovu godinu kada su u pitanju nova vozila. To su prije svega redizajnirani Yaris i njegov crossover derivat Yaris Cross, koji je ujedno bio najprodavaniji Toyotin model u BiH lani. Zatim, ove godine u BiH stiže i novi Land Crusier kao perjanica Toyotine game. Važnost komercijalnog programa Toyota želi istaći uvođenjem dva noviteta. To su modeli Proace i Proace Max, koje Toyota razvija sa grupacijom Stellantis (Jympy, Expert, Boxer, Ducato, Jumper...). Ali za razliku od francusko-italijanskih verzija, japanski proizvođač se izdvaja 10-godišnjom garancijom, što bi trebalo privući veći broj pravnih subjekata u odabiru svog partnera za poslovne aktivnosti, a Toyoti omogućiti povećanje prodaje u privrednom segmentu.   

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo