Članak top banner 970x90
Vijesti

Suptilne promjene za Mercedes A i B klase

Skoro pet godina nakon što je započela proizvodnja A-klase (linija W177), Mercedes-Benz je predstavio osvježeni model u sredini ciklusa. Promjene su obuhvatile i B klasu, a u suštini su vrlo suptilne za oba modela, ali uobičajene za Mercedes.

Autor: BIHAMK

Ako postoje neke novosti koje na prvu bodu oči, onda su to prednja i stražnja svjetla, rešetka i difuzor, koji su svi novi, zajedno s dodatnim dizajnom alu točkova. Tu je i nova centralna konzola koja više nema centralni komandni ''točak'', novi ukrasi od karbonskih vlakana i novi dizajn volana s ravnim dnom. Osnovni modeli dobivaju digitalne instrumente od 7 inča i infotainment sistem od 10,25 inča, a za dvostruki ekran od 10,25 inča morat će se doplatiti.

Dodatno, Mercedes je ponovo značajno pojednostavio logiku ponude za pakete opreme kako bi smanjio dugotrajan izbor mnogih pojedinačnih opcija. Funkcionalne karakteristike koje se često naručuju zajedno sada su grupisane u pakete opreme na osnovu stvarnog ponašanja kupaca.

Novost je i integracija senzora otiska prsta za sistem MBUX, koji bi trebao biti dostupan početkom sljedeće godine, a koristit će se za identifikaciju i autorizaciju vozača. Tu su dodatni USB-C priključci, poboljšani USB kapacitet punjenja i poboljšanja glasovnog asistenta, te unaprijeđeni paketi Parking i Driver Assistant-a.

Mercedes je također unaprijedio dio ponude motora, pri čemu svi modeli s benzinskim pogonom koji nisu AMG imaju blagu hibridnu tehnologiju. A 250 e Hatchback i Sedan plug-in hibridi imaju snažnije elektromotore, čija je snaga povećana na 109 KS. Ukupna snaga sistema (benzinski + elektromotor) je podignuta na 218 KS i 450 Nm obrtnog momenta. Baterija se sada može puniti izmjeničnom strujom do 11 kW, umjesto 7,4 kW, a opcijski može biti kompatibilna i s punjenjem na punjaču od 22 kW, pri čemu je potrebno samo 25 minuta da se napuni s 10 na 80%.

Limuzina i limuzina A-klase bit će dostupni u benzinskim konfiguracijama A 180, A 200, A 220 4Matic i A 250 4Matic, te s dizelima A 180 d, A 200 d i A 220 d. Na vrhu ponude nalazit će se AMG modeli: A 35 4Matic sa 306 KS i A 45 S 4Matic sa 415 KS za vrhunski vozački osjećaj.

Sa druge strane, nova B-Klasa se jasno izdvaja iz mase, a sad još i više nakon osvježenja. Jedinstvene sportske proporcije, svestran enterijer, moderne tehnologije pogonskih agregata i najnovija generacija MBUX-a čine novi Mercedes-Benz Sports Tourer spremnim za sve male, kao i velike avanture svakodnevnog života.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo