Članak top banner 970x90
Vijesti

Šta najavljuje Mercedesov CLA Class koncept?

Mercedes-Benz se vratio na sajam IAA Mobility koji se održavao od 5. do 10. septembra u Minhenu. Tamo je predstavio zanimljivi koncept CLA Class s novom platformom i novom generacijom ultra-efikasnog električnog pogona.

Autor: BIHAMK

Susret proizvođača automobila na Sajmu u Minhenu, koji mijenja sajam koji se bijenalno na jesen održavao u Frankfurtu, donio je pravi rat svjetova. Naime, evropski proizvođači su ukrstili svoja tehnološka dostignuća sa kineskim kojima su električna vozila došla kao svojevrsna voda na mlin i koji se furiozno šire na evropskom tržištu.

Kao predvodnik Starog kontinenta Mercedes ponovo definiše klasu i luksuz sa svjetskom premijerom nove Concept CLA Klase, preteče nove porodice modela na ulazu u Mercedes-Benz. U doba električne mobilnosti i digitalizacije, ovaj koncept automobila pokazuje viziju kompanije da podigne segment kroz estetski i izvanredan dizajn, efikasnost dugog dometa, pionirske inovacije, održive materijale i potpuno novi operativni sistem, MB.OS.

‘’Koncept CLA Klasa je preteča za potpuno novi portfolio električnih vozila koja će služiti kao kapija u svijet Mercedes-Benza. Mi ćemo značajno unaprijediti našu ponudu u ovom segmentu – razvijenom od nule na našoj novoj namjenskoj MMA platformi. Svi ovi modeli su dizajnirani da ispune jednu misiju: Redefinisanje svakog aspekta onoga što kupci mogu da očekuju u ovom formatu”, ovim povodom izjavio je Ola Kallenius, predsjednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG.

Concept CLA Class je ulaznica u porodice modela dizajniranih na potpuno novoj platformi Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA). To označava sljedeći korak u električnoj budućnosti brenda Mercedes-Benz. Koristeći sljedeću generaciju, ultra-efikasni električni pogon koji je direktno izveden iz revolucionarnog Vision EQXX programa, ovaj model omogućava domet od 750 kilometara prema WLTP protokolu uz potrošnju od oko 12 kWh/100 km.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo