Članak top banner 970x90
Vijesti

Škoda proizvodnju kablovskih snopova prebacila iz Ukrajine u Češku

U češkim pogonima radi 35 žena koje su ranije radile u fabrici u Lavovu u Ukrajini.

Autor: BIHAMK

Ruska invazija na Ukrajinu, koja traje već 100 dana, nije samo pogoršala cijene nafte širom svijeta. Pogođena je i proizvodnja dijelova za prvu ugradnju, a u Ukrajini je to između ostalog i segment kablovskih snopova. Druga po veličini zemlja u Evropi u potpunosti je specijalizovana za elektro instalacije.

Škoda je, na primjer, morala da obustavi proizvodnju potpuno električnog vozila Enyaq iV na osam sedmica zbog nedostatka kablovskih snopova. S obzirom na ove okolnosti, češki proizvođač automobila odlučio je minimizirali uticaj rata u Ukrajini, te je u kratkom roku obnovio proizvodnju proširivši proizvodnju kablova uz pomoć kompanije PEKM Kabeltechnik i nekoliko drugih OEM proizvođača.

Navedeni dobavljač uspio je izmjestiti dio svoje proizvodnje kablovskih snopova iz Ukrajine u Mladu Boleslavu u Češkoj. PEKM je montirao proizvodnu opremu u halama koje je obezbjedila Škoda. U češkim pogonima radi 35 žena koje su ranije radile u fabrici u Lavovu u Ukrajini.

Što se tiče modela koji imaju koristi od kablovskih snopova proizvedenih u Češkoj, lista počinje sa SUV-ovima Karoq i Kodiaq. Octavia i Superb limuzine će također dobiti ožičenje češke proizvodnje. U budućnosti, češki proizvođač automobila će raditi na dupliranju proizvodnje visokonaponskih kablovskih snopova za električna vozila.

Od kraja juna ove komponente će se proizvoditi i u Rumuniji. Proizvodnja iz ukrajinske fabrike u Hmeljniskom biće prebačena u septembru. Takođe, dio elektro instalacija za Octaviju i Superb uskoro će se proizvoditi u marokanskom gradu Tangeru, centru autoindustrije na području zemalja Magreba u kojem Renault dominira s Dacijom dugi niz godina.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo