Članak top banner 970x90
Vijesti

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Autor: BIHAMK

Citroen priprema lansiranje druge generacije modela C3 Aircross, SUV-a B segmenta koji zna kako se istaknuti. Izgrađeni na arhitekturi Smart Car, baš kao i novi C3, ova dva modela imaju mnogo toga zajedničkog, posebno u pogledu vanjskog dizajna, ali i pogona.

Francuzi su sad objavili prve službene slike novog C3 Aircrossa. Primjećujemo prednju stranu s novim Citroen logom i specifičnim svjetlosnim potpisom s tri svjetlosna segmenta. Novi C3 Aircross dugačak je čak 4,39 metara, a unutra može primiti do sedam putnika.

Ponuda motora bit će sastavljena od termalne SUS varijante, hibridne verzije, ali i čisto električne izvedbe. Francuzi nisu dali više tehničkih detalja o motorima, ali prema dosadašanjoj praksi Airocross bi mogao naslijediti većinu motora iz manjeg C3 i drugih donator iz Stellantis grupacije.

Dakle, benzinski 1,2-litreni PureTech trocilindarski blok bit će protagonist, sa 100 KS snage u normalnoj verziji i onoj opremljenoj 48V MHEV tehnologijom. Obični benzinac će stizati sa 6-stepenim ručnim, dok će blagi hibrid imati automatski mjenjač sa istim brojem brzina. Prvi ima razvodni mehanizam sa konceptom zupčatog remena u ulju i to Stellantis i dalje drži u ponudi, unatoč hiljadama pritužbi starih vlasnika, dok je blagi hibrid unaprijeđen i koristi pogonski lanac.

Novi e-C3 Aircross, s druge strane, trebao bi imati električnu verziju  s elektromotorima od 113 KS i 136 KS, kao i kapacitetniju litijum-ionsku bateriju koja će mu omogućavati autonomiju od 400 kilometara s jednim punjenjem.

Novi Citroen C3 Aircross bit će lansiran na evropsko tržište na ljeto, a prve isporuke kupcima očekuju se na jesen ove godine.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo