Članak top banner 970x90
Vijesti

Osvježeni Yaris u BiH stiže polovinom godine, a prodavat će se isključivo na hibridni pogon

U Toyotine prodajne salone u BiH sredinom ove godine stiže osvježeni i dodatno unaprijeđeni Yaris. Prodavat će se isključivo kao hibrid sa značajanim obimom poboljšanja, koja će pomoći da zadrži vodeću poziciju u svojoj klasi u Evropi.

Autor: BIHAMK

Napravljen u Evropi za evropske kupce, novi Yaris će ojačati davno stečenu reputaciju modela koji se odlikuje inovacijama i kvalitetom dizajna i konstrukcije malih automobila.

Šta novo donosi redizajn? Naime, novi Yaris zadržava mišićave, ‘’napregnuto agilne“ linije koje ga razlikuju od drugih modela B segmenta odajući utisak sabijene energije i dinamike, uvijek spremne za pokret. Unutrašnjost je u skladu sa konceptom ‘’manje je više’’. To je precizno dizajniran prostor koji odiše osjećajem kvaliteta i utiskom prostranosti kabine automobila, po ugledu na vozila iz klase iznad Yarisa.

Najnovija poboljšanja na Yarisovom potpuno hibridno-električnom pogonu jesu ključna za dodatnu atraktivnost modela, ali istovremeno pružaju i snažnije performanse i privlačnije i zabavnije iskustvo u vožnji. Uz novi Yaris, kupci će moći birati između dva hibridna pogona, postojeći sa 115 i novi sa 130 KS, koji odgovaraju njihovim potrebama, a da i dalje imaju sve prednosti vodećih ekoloških performansi u klasi koje pruža Yaris.

Novi pogonski sistem, s većim i snažnijim električnim motor-generatorom i izmjenama softvera i hardvera jedinice za kontrolu snage (PCU), povećao je ukupnu snagu pogonskog sistema za 12 posto, sa 115 KS na 130 KS. S druge strane, trend automatskog mjenjača je ulaznoj putanji, jer ga skoro 70 posto kupaca u Evropi bira prije nego ručni mjenjač. Tako da, novi Yaris će biti spremniji za tržišne trendove nego prije.

Kako bi dodatno unaprijedila novi Yaris, Toyota uvodi savremenije i poboljšane bezbjedonosne funkcije koje će očuvati neprevaziđene sigurnosne karakteristike ovog modela. Toyota T-Mate je zajednički naziv za napredne funkcije koje čine automobil bezbjednijim, lakšim za vožnju i parkiranje.

Kao jedan od ciljeva, Toyota je željela da ponudi najbolji automobil u klasi, s potpuno novim digitalnim korisničkim iskustvom koje donosi Yaris. To podrazumijeva i prilagodljivi ekran s instrumentima za vozača, kao i brži i moćniji multimedijalni sistem s dodatnim mogućnostima.

Yaris je jedan od najuspješnijih modela u Toyotinoj istoriji, čija je prodaja širom svijeta 2023. godine prešla ukupan broj od preko 10 miliona plasiranih automobila.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo