Članak top banner 970x90
Vijesti

Opel obilježava 20 godina AGR sjedišta

Ove godine Opel obilježava 20. godišnjicu od uvođenja zdravih sjedišta s AGR certifikatom za zdrava leđa. Prvi Opel sa certificiranim AGR sjedištima bio je Opel Signum, koji je bio prvi automobil koji je nudio takva sjedišta u srednjem segmentu.

Autor: BIHAMK

Sjedišta čine vezu između osobe i vozila. Od ključne su važnosti za ugodno i opušteno putovanje. To je razlog zašto Opel pridaje veliku važnost osiguranju optimalne udobnosti i brige za kičmeni stub, posebno na dužim putovanjima.

Ergonomija unutar automobila više je od faktora udobnosti. Ergonomija uključuje i sigurnost. Sjedište koje je udobno za leđa i u kojemu se osjećate opušteno sprječava umor tokom putovanja, a u slučaju nesreće osoba koja sjedi na njemu ima veću mogućnost pozitivnog ishoda ako je sjedište zadrži na mjestu. Samo tada sigurnosni pojasevi i zračni jastuci mogu u potpunosti pružiti svoju zaštitu.

Sve je počelo sa Signumom 2003. godine, a nakon nekoliko godina fleksibilna Meriva II bila je prvo vozilo koje je dobilo pečat odobrenja AGR-a u svom segmentu. Integralni ergonomski sistem u Merivi sastojao se od ergonomskih sjedišta, vrata FlexDoors koja su se otvarala u suprotnim smjerovima, varijabilnog sistema stražnjih sjedišta FlexSpace i nosača za bicikle FlexFix.

Opel danas u ponudi ima niz AGR sjedišta na kojima možete birati između udobnosti ili sportskog položaja u Astri, Crosslandu i Grandlandu. Kako bi se omogućilo vozaču i suvozaču da zauzmu položaj sjedenja koji je udoban i pogodan za leđa za bilo koje putovanje, AGR sjedišta nude 10 podešavanja za vozača i šest za suvozača. Bez obzira na položaj sjedišta, mnoštvo podesivih postavki – od kojih se s mnogima električno upravlja na vozačevu sjedištu.

Nova GSe sportska sjedišta predstavljaju najnovije razvijenu Opelovu tehnologiju zdravog sjedenja. Obložena crnom Alcantara tkaninom, elegantna prednja sjedišta u Grandlandu GSe, Astri GSe i Astri Sports Tourer GSe imaju posebno visok gornji dio. Jedinstvena konstrukcija sadrži potpuno integrisane sigurnosne naslone za glavu. Još jedan privlačan detalj je i prepoznatljiva siva traka toplinski zavarena na naslon. Također jedinstven za GSe je prošiveni uzorak na dnu naslona i na sjedištu, dok prepoznatljivi žuto-crni logotip GSe krasi naslon.

Udobnost AGR sjedišta može se dodatno poboljšati – zavisno o varijanti modela – rashladnim sistemom. Osim toga, funkcija memorije posebno je korisna kada se vozači izmjenjuju na dugim relacijama.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo